Siegfried Bakelants van SABAM vecht voor het imago van de auteursrechtenorganisatie. Met een blogpost wil hij misverstanden, die mensen volgens hem hebben over SABAM, uit de wereld helpen.

Bakelants werkt al bijna acht jaar bij de Société d’Auteurs Belge – Belgische Auteurs Maatschappij (SABAM). Hij is zelf ook actief als dj Sigi. De community manager schreef zijn blogpost naar aanleiding van een artikel dat verscheen met de titel ‘Kleine zelfstandigen betalen straks ook aan Sabam’. Die titel werd aangepast omdat die volgens Bakelants niet correct was.

“Ik heb al verschillende malen een krantenkop of inhoud laten wijzigen”, legt Bakelants uit. “De redacties nemen de moeite niet om SABAM te contacteren terwijl het altijd erg nuttig is om net over auteursrechten heel correct te communiceren. Dit leidt vaak tot imagoschade en onnodige onrust bij de bevolking“, stelt Bakelants.

Maffia

Met een blogpost die de welluidende titel ‘Sabambediende getuigt: Sabam is de maffia’ draagt, wou Bakelants het imago van SABAM rechtzetten. Bakelants koos de titel vooral om kliks te genereren. “Telkens de woorden ‘auteursrechten’ of ‘SABAM’ in een krantenkop staan, levert dat kliks op. Na minder dan 48 uur had het stuk zo’n 14.000 unieke bezoekers en werd het meer dan 1.000 keer gedeeld op Facebook . Er liepen ook heel wat reacties binnen.”

Bakelants hoopt iedereen te bereiken die betrokken is in het debat van auteursrechten.
Eerder schreef hij al meerdere stukken waarmee hij misverstanden wou rechtzetten. Dat doet hij zowel via zijn blog als via de sociale mediakanalen van SABAM die hij beheert. “Er ontstaan voortdurend gesprekken op onze kanalen waar we misverstanden proberen op te helderen en vragen te beantwoorden van bepaalde onduidelijkheden”, zegt Bakelants. De dj werkte ook mee aan filmpjes die uitleggen wat SABAM doet in 90 seconden.

Mythes doorprikken

Het werk van Bakelants loont. De Antwerpse dj en producer Merdan Taplak merkt dat SABAM er op korte termijn in geslaagd is om een positiever imago uit te dragen. “Het slechte imago van SABAM was misschien deels aan hen zelf te wijten, toen er minder transparantie en minder communicatie was. Ik merk zelf dat SABAM zeer veel moeite doet voor zijn leden, en ik heb zelf enkel lof voor de beschikbaar- en behulpzaamheid van SABAM”, zegt hij.

Bakelants heeft zelf ook een achtergrond als organisator en stelt alles omtrent auteursrechten in vraag. Hij hoopt door zijn blogposts en het regelmatig geven van infosessies duidelijkheid te brengen en mythes te doorprikken. Zowel intern als extern heeft Bakelants veel gemengde reacties gekregen op zijn stuk. “Als community manager kan je alleen maar dromen van een wijdverspreid verhaal tot stand te brengen. Dat ze zo talrijk zouden zijn, had ik natuurlijk niet verwacht. De titel deed blijkbaar het nodige”, besluit hij.

© 2014 – StampMedia – Elvin Vanzeebroeck


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 28/02/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 28/02/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 28/02/2014