Werkloze jongeren in Antwerpen zullen de komende maanden heel wat zien veranderen. Eind september sluit de
Jongerenwerkwinkel Antwerk! de deuren, en ook Off TV zal geen opleidingen tot videoreporter meer kunnen aanbieden. Eerder werd al bekend dat ook het begeleidingsproject Bouwpool stopt.

Andere uitbesteding

De Antwerpse vzw Off TV bood jonge werkzoekenden in Het Zuiderpershuis een éénjarige opleiding aan tot professionele videoreporter, met een focus op multiculturaliteit. Er wordt echter geen nieuw werkjaar meer gestart. De opleiding tot videoreporter werd uitbesteed aan een andere organisatie. “De opleiding zal nu georganiseerd worden door Arendsoog, een productiehuis dat ook programma’s maakt voor de VRT”, zegt Maria Hens van Off TV. “Zij zijn blijkbaar goedkoper en zijn beter verankerd op de arbeidsmarkt. Wij konden onze jongeren zelf geen jobs aanbieden, zij wel. De vzw Off TV verdwijnt volledig, waardoor ik zelf weer werkloos ben.”

Dirk Van De Poel van VDAB zegt dat alles verlopen is volgens de normale gang van zaken. “Bij overheidsopdrachten is het zo dat er een oproep wordt gelanceerd waar organisaties op kunnen intekenen”, vertelt Van De Poel. “Deze organisaties worden dan naast elkaar gelegd en vergeleken aan de hand van objectieve vergunningscriteria, waaronder de kostprijs en de verankering in de arbeidsmarkt. De opleiding tot videoreporter stopt dan ook niet, het is gewoon deze keer niet aan Off TV om ze te geven.”

“Off TV richtte zich op allochtonen en nieuwe Belgen”, zegt Erik Thys van het Zuiderpershuis. “De grote kracht was dat deze jongeren in één jaar tijd een opleiding van waarde meekregen. Enkele van hen werken nu voor regionale diensten zoals ATV, anderen zijn zelfs een eigen zaakje begonnen in videoproductie. Dat wil toch wat zeggen.” Of de focus op diversiteit ook behouden zal blijven in de nieuwe opleiding is onduidelijk. Arendsoog zegt nog geen duidelijke richtlijnen gekregen te hebben. Zij zullen de criteria volgen die hen aangereikt worden door de opdrachtgever, VDAB.

Uniek project

Eind september sluit ook de Jongerenwerkwinkel Antwerk! in Antwerpen-Noord de deuren. Hiermee komt er een einde aan een tweejarig project. De Jongerenwerkwinkel begeleidde werkzoekenden tussen de 18 en 25 jaar zonder A2-diploma bij het solliciteren.

Het project van de Jongerenwerkwinkel kwam er op vraag van minister Frank Vandenbroucke. VDAB, de stad Antwerpen en het OCMW zorgden voor de regie, en werkten hierbij samen met een zevental organisaties. “Dat is wat dit project zo uniek maakte,” vertelt Katrin Poels, begeleider in de Jongerenwerkwinkel. “Het is positief dat we met dit project hebben kunnen aantonen dat er specifieke begeleiding voor jongeren nodig is,” stelt Poels, “maar wat komt er nu?”

Terug naar de werkwinkel

De begeleide jongeren zullen zich na september opnieuw moeten richten tot de lokale werkwinkel in hun buurt. Hoewel er sprake is van een gecontroleerde overdracht, zijn de begeleiders bezorgd over de toekomst. “Veel van de jongeren hebben al een negatieve ervaring met de lokale werkwinkel achter de rug,” verduidelijkt Nadia Benabdessamad. “We sturen ze bij wijze van spreken terug naar de slachtbank.” “Hier voelden de jongeren geen stempel van VDAB op zich drukken,” vult Poels haar aan. “Bij ons voelden ze geen dwang. De keuze en verantwoordelijkheid lagen in hun eigen handen. Bij VDAB voelen ze die verplichtingen wel. We hebben ook een vertrouwensrelatie opgebouwd met hen. Vanuit de kracht van de jongere konden we zoeken naar zijn mogelijkheden. We konden aandacht geven aan hun dromen en verwachtingen.” Deze aanpak vergt echter veel tijd en energie. Het valt te betwijfelen of de consulenten van VDAB, die nu al over een groot takenpakket beschikken, voldoende tijd en expertise hebben om deze overgang op te vangen.

Van De Poel deelt de twijfels van de begeleiders allerminst. Als een project afloopt wordt er steeds gezorgd voor een warme overdracht van de cliënten. Ook nu zullen de deelnemende jongeren begeleid worden naar een nieuw, intensief traject. “Het project van de Jongerenwerkwinkel liep eigenlijk maar tot 2007”, zegt Van De Poel. “We hebben begin 2008 ervoor gekozen het project met enkele maanden te verlengen, om het rustig te laten uitdoven. In 2007 is beslist om de projecten van het Steden- en Gemeenteplan, waarvan de Jongerenwerkwinkel er één is, te veralgemenen naar heel Vlaanderen. Minister Vandenbroucke heeft daar ook extra budgetten voor vrijgemaakt. We laten de jongeren dus helemaal niet aan hun lot over. Integendeel.” Het uitdoven van het project van de jongerenwerkwinkel gaat gepaard met de opstart van een nieuw jeugdwerkplan dat verdeeld wordt over alle lokale werkwinkels.

Axel Dingemans volgde de werking van de Jongerenwerkwinkel op vanuit de Stad Antwerpen. “Het gaat hier wel degelijk om een erg succesvol project, met enorm gemotiveerde medewerkers”, zegt Dingemans. “De focus op jongeren wordt dan ook verdergezet, alleen zal dat nu gebeuren vanuit VDAB.”

Intensieve begeleiding

De jongeren konden in de jongerenwinkel niet alleen terecht met hun vragen over werk, maar werden ook intensief begeleid en opgevolgd. “Wij werkten niet alleen op attitude of sollicitatievaardigheden. Je kan geen werk zoeken als je geen dak boven je hoofd hebt,” legt Benabdessamad uit. “Je moet er eerst voor zorgen dat er orde op zaken gesteld wordt in de randvoorwaarden.” Zo ondervonden de begeleiders nog veel problemen door een gebrek aan kinderopvang, mobiliteitsbeperkingen en tienerzwangerschappen. “We signaleren deze problemen al jaren,” zegt Benabdessamad, “maar hoewel we steeds te horen krijgen dat er aan gewerkt wordt, merken we geen beterschap.”

Tahri Alrbi (21) vond dankzij de Jongerenwerkwinkel een job. Toch sprong hij er regelmatig nog eens binnen. “De Jongerenwerkwinkel was als een tweede thuis. De mensen zorgden er voor ons en hielpen ons echt verder”, vertelt hij. “Het is zo spijtig dat dit moet verdwijnen. Net nu iedereen de Jongerenwerkwinkel kende.”

Alrbi vreest dat het verdwijnen van de Jongerenwerkwinkel een zware weerslag zal kennen. “Ik ben er zeker van dat dit problemen gaat geven. De Jongerenwerkwinkel gaf ons hoop. Zonder deze begeleiding zal werk zoeken nog moeilijker worden, en ik vrees voor een stijging van de criminaliteit, dealing en diefstal.”

Maatwerk

“De grote kracht van de Jongerenwerkwinkel zat erin dat we maatwerk konden aanbieden,” zegt begeleider Gert Vereecken. “Het was ook heel laagdrempelig. Iedereen kon hier terecht. Door de screening bij VDAB zullen veel jongeren verloren lopen.” De begeleiders hopen op specifieke aandacht voor jongeren vanuit VDAB, zowel in hun trajecten als bij de opleidingen. “De intenties liggen juist,” zegt Benabdessamad, “maar er is nog werk aan de winkel. Om met jongeren te werken moet je van de gangbare regels durven afwijken.”

Toch hoeft dat maatwerk niet verloren te gaan, volgens Van De Poel. De consulenten in de werkwinkels worden voldoende voorbereid om de jongeren op te vangen. “De consulenten in de werkwinkels krijgen meer tijd voor de intensieve begeleiding van jongeren”, legt Van De Poel uit. “De jongeren zullen vacatures opgestuurd krijgen en worden om de 14 dagen opgeroepen voor een gesprek bij hun begeleider in de werkwinkel. Indien deze aanpak niet werkt, zal er een intensiever traject uitgetekend worden. Zo kunnen we korter op de bal spelen.” “Het is zelfs mogelijk dat ze dezelfde begeleider houden als in de Jongerenwerkwinkel,” vertelt Dingemans, “afhankelijk van de organisatie waarmee samengewerkt wordt.”

Afsluitingsfeest

Op 19 september neemt de Jongerenwerkwinkel afscheid met een groot feest in het Antwerpse jongerencentrum Kavka, mede georganiseerd door de jongeren. “We sluiten af met een positieve noot,” klinkt het bij Vereecken. “We willen hen de boodschap meegeven dat het goed is geweest. Al blijft het een beetje een begrafenis.” “We hebben hen altijd positief willen stimuleren,” besluit Poels, “dus moeten we ook positief afsluiten met de boodschap: je kan het, dus go for it.”

© 2008 – StampMedia – Carmen Van Oers, foto: Gil Plaquet


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen -online op 12/09/2008
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen, editie Metropool op 18/09/2008
Dit artikel werd gepubliceerd door De Standaard, regionale editie Antwerpen op 18/09/2008