Gegil, gejoel en gelach. Het is krokusvakantie en dat betekent negen dagen lang wiebelende kinderen op de bioscoopstoelen van Cinema Zuid in Antwerpen en Lumière Cinema in Brugge. De 24ste editie van het enige jeugdfilmfestival (Jeff) in Vlaanderen is een feit.

Tijdens het filmfestival worden verschillende speel- en animatiefilms, kortfilms en documentaires gepresenteerd die het afgelopen jaar in Europa werden gemaakt. Naast de films is er ook een randprogramma dat onder andere bestaat uit workshops en er komen veel belangrijke gasten langs, zoals regisseurs en acteurs uit binnen- en buitenland.

Speciale gast

Woensdag 22 februari stond de Belgische première van Akkie, coole kinderen huilen niet van de Nederlandse regisseur Dennis Bots op het programma. Speciale gebeurtenis: de presentatie van het in Nederland razendpopulaire jeugdboek van Jacques Vriens, waar de film op is gebaseerd en die nu ook uitkomt in Vlaanderen. Speciale gast: de Vlaamse actrice Eva van der Gucht. Zij speelt juf Ina in de film en presenteert het boek.

Aangrijpende verfilming

Akkie, coole kinderen huilen niet gaat over de elfjarige Akkie die te horen krijgt dat ze leukemie heeft. Vriens, voormalig basisschooldocent, schreef het boek destijds als eerbetoon aan een van zijn eigen leerlingen die aan de ziekte leed. De verfilming van Dennis Bots is aangrijpend en op zijn minst indrukwekkend. De voornaamste redenen? Dat zijn de manier waarop leukemie in de film wordt besproken, de prachtige muziek van de Brusselse componist Johan Hoogewijs en hoofdrolspeelster Hanna Obbeek, die de rol van stoere, optimistische en grappige Akkie overtuigend speelt.

Belangrijk ook is dat een groot gedeelte van de film zich afspeelt in de klas van Akkie. Niet alleen zij en haar ouders zie je worstelen, maar ook de kinderen uit de klas van Akkie houden zich bezig met haar lot: Hoe moet het nou met de schoolvoetbalwedstrijd waarin Akkie was aangewezen als spits? Een vraag die even belangrijk wordt gevonden als een meer filosofische vraag die de kinderen bezighoudt: Wat gebeurt er eigenlijk als je dood bent?

Wilt u ook mijn juffrouw zijn?

Op het eerste gezicht lijkt leukemie nou niet het meest voor de hand liggende onderwerp voor een film voor kinderen van 9+. Na afloop van de vertoning zijn de ouders vooral aangedaan en de kinderen blijft vooral de humor bij. Zoals de dokter van Akkie, die een heel grote snor heeft en daarom door Akkie 'dokter Snor' genoemd mag worden.

Als Eva Van Der Gucht is gearriveerd, kunnen de kinderen hun vragen stellen. Een voor een rennen ze naar voren met hun vraag voor Eva die voor veel kinderen een en dezelfde persoon is als juf Ina: "Bent u verliefd op dokter Snor?", "Wat doet u voor uw beroep?", "Wilt u ook mijn juffrouw zijn?", "Ik ben deze zomer op scoutsweekend geweest." Van Der Gucht neemt uitgebreid tijd om alle vragen te beantwoorden. Vervolgens is het tijd voor de boekpresentatie. De mascotte van het filmfestival, Jeff, de paarse Filmmicroob, wordt in knuffelvorm door Van Der Gucht het jonge publiek ingeworpen. De trotse vangers mogen een exemplaar van het boek in ontvangst komen nemen.

Ter afsluiting wordt er door iedereen nog gezongen voor een jarig meisje, dat middenin de zaal zit met een kroon op: "Lang zal ze leven, lang zal ze leven..." Volwassenen onder het publiek krijgen een krop in hun keel, hun kinderen rennen joelend de zaal uit.

© 2012 - StampMedia - Marieke Van Schoonhoven, 

 

 


 

Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 24/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 24/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 24/02/2012