© El Mahdi Ayoud

Onze reporter Zakaria Labyad ging in gesprek met Will-Limba Moleka: leesbevorderaar, illustrator en nu ook debuutschrijver van de roman ‘Limbaverse’. “De literaire wereld is een sector waarin er niet zoveel representatie is.

Illustratie uit het boek 'Limbaverse'.

Op woensdag 11 september werd de lancering van het debuutboek ‘Limbaverse’ van Will-Limba Moleka in de Antwerpse bibliotheek Permeke gevierd. Tijdens de boeklancering presenteerde hij het boek en toonde hij enkele delen van het schrijf- en illustratieprocess. Na de presentatie kon het publiek deelnemen aan een illustratieworkshop waarbij men een persoonlijke boekkenkaft kon ontwerpen.

Hoe ervaarde je het schrijven van je eerste boek?

Will-Limba Moleka: “Zwaar en pittig, maar heel leuk en leerrijk. Het was iets dat ik niet op mijn checklist had staan. Ik heb het altijd willen uitstellen tot mijn 30 of 40 totdat ik echt vind dat ik genoeg boeken gelezen heb om een boek te schrijven, maar de oppurtuniteit viel op mijn pad, dus ik heb het vastgegrepen en gewoon mijn ding gedaan.”

Waren er struikelblokken op het pad naar het publiceren van je boek als jonge schrijver?

“Ja, zeker wel! Onzekerheid natuurlijk. Zo dacht ik vaak: “Ben ik er klaar voor?” Natuurlijk ook  de hoeveelheid tijd en energie die je er in moet steken. Er waren momenten waar ik dacht: “Wat moet ik nu schrijven?” Op zulke momenten klaagde ik van: “Ow man! kom op, wat moet ik schrijven?!” 

“Maar de ideeën komen wel als je er gewoon heel consistent mee bezig bent. Het valt altijd op je pad. Ik geloof zelf dat als god zegt dat ik nu geen ideeën heb, dat het morgen wel zal komen. Ik volg gewoon zijn plan.”’

Je was ook de illustrator van dit boek. Hoe ervaarde je het illustreren van dit boek naast het schrijven?

“In het begin had ik het gevoel alsof ik in het midden van een oceaan was. Ik had geen idee hoe ik eraan moest beginnen, dus ik heb mezelf moeten neerzetten aan een tafel met boeken. Ik heb veel gelezen, veel verschillende mediavormen binnen de literatuur gebruikt ter inspiratie en het studeren en toepassen van deze kennis in de praktijk gezet. Geleidelijk aan zag ik dan wat werkt en wat niet werkt.”

“De ideeën komen wel als je gewoon heel consistent met schrijven bezig bent”

“Dat maakte het aan het einde van de rit ook makkelijker om te schrijven, want ik zag ook het beeld dat ik in mijn hoofd had op papier. Ik kon beschrijven wat ik voor mijn ogen zag. Dat maakte het ook makkelijker om de tekst te schrijven. Zonder de illustraties zou het boek er helemaal anders uit hebben gezien. Ik denk dat het daarom mijn persoonlijke stijl is om te schrijven en te illustreren tegelijk.”

Wat is de boodschap die je wil verspreiden met dit boek?

“Dat elk kind een held nodig heeft. Het is geen verhaal waarmee ik alleen wil vertellen dat lezen cool en belangrijk is, en tegen het einde aanzet om meer te lezen. Het is ook een boek om aan te tonen dat je moet en mag blijven dromen.”

“De literaire wereld is een sector waarin er niet zoveel representatie is. Binnen mijn eigen gemeenschap en ook gemeenschappen die hetzelfde ervaren als het gaat om diversiteit, inlcusie en representatie, wil ik tonen dat ze hun  eigen ding moeten doen. Representeer jezelf, representeer je gemeenschap en cultuur met heel veel trots en laat je verhaal horen. Laat je stem echt klinken, laat de schijnwerpers op jezelf schijnen zodat je anderen kan inspireren.”

“Representeer je gemeenschap en cultuur met heel veel trots en laat je verhaal horen"

Is je boek enkel gericht op jongeren?

“De luxe van dit boek is dat ik de doelgroep van jongeren tussen de 12 en 15 jaar heb gekozen. Dat betekent dus ook dat ik een beetje kon uitbreiden en flexibel zijn tijdens het schrijven. Het boek is daarom ook toegankelijk voor 8-jarigen, maar ook voor
20-jarigen. De boodschappen in het boek zijn bovendien universeel voor iedereen. In het verhaal is de protagonist op zoek naar zijn leesplezier en er zijn ook volwassenen die naar hun leesplezier en leesmotivie op zoek zijn. Dit boek is een goede opzet daar naartoe.”

Heb je ideeën of plannen voor een volgend boek?

“Hah, voor een volgend boek ... Dat is even iets dat ik voor mezelf wil houden. Ik wil me nu even focussen op mijn eerste boek en ervoor zorgen dat veel jongeren en natuurlijk ook veel ouderen het boek in hun handen krijgen. Wanneer het boek in omloop is, kan ik delen welke ideeën ik heb voor mijn tweede boek.”

Heb je nog enkele tips voor opkomende debuterende schrijvers?

“Als je het gevoel hebt dat je een verhaal wilt delen, deel het gewoon! Of het klein of groot is, maakt niet uit. Pak die pen, tablet of laptop op en zet die woorden op papier of een document en kijk waar het naartoe gaat.”

“De eerste vijf à tien minuten is struggelen. Maar laat je hand spreken! Laat het gewoon zijn ding doen en dan zal je geleidelijk aan merken dat je in de flow zit. Probeer er de consistentie  in te vinden. Dan wordt het iets van nature. Het moet gewoon iets worden als ademen: onbewust omdat je natuurlijk de wil hebt om iets te delen. Laat je stem horen. En wees bang. Een beetje angst is positief, maar als je beseft dat je bang bent voor iets, maar je jezelf er toch mee confronteert, is dat heel dapper.”

Will-Limba Moleka, Limbaverse, Houtekiet, 248 blz., 22,99 euro.


Dit artikel werd gepubliceerd door NXTPOP op 09/10/2024.

vorige volgende