Al voor het tweede jaar op rij zet de Universiteit Antwerpen de studentenverenigingen van Wilrijk voor het blok. Vorig jaar waren de drankvergunningen voor Fort 6 niet in orde, dit jaar is er een probleem met de exploitatievergunning.
Op 18 september, tijdens een vergadering met de universiteit, kregen de studentenverenigingen het nieuws te horen dat Fort 6 weer open zou gaan voor TD’s en cantussen. Het Fortteam, de groep die instaat voor het beheer en onderhoud van Fort 6, stopte ermee, maar twee dagen voor de start van het academiejaar kregen ze te horen dat er een miscommunicatie was en dit niet het geval was.
“Er moest een nieuwe exploitatievergunning voor de fuiflocaties worden aangevraagd”, vertelt Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen. “Tot nu stond die op naam van de rector. Dat betekent dat wanneer er iets grondig fout loopt, de rector in persoon aansprakelijk kan gesteld worden. Daar wilde de universiteit komaf mee maken en de studenten begrepen dat ook.”
Nieuwe vzw
De Meyer: “Vorig academiejaar werkten de universiteit en de studentenclubs samen om een vzw op te richten. De nieuwe exploitatievergunning zou op naam van die nieuwe vzw komen. In die vzw zouden studenten de hoofdverantwoordelijkheid krijgen. Alles leek in orde te zullen geraken, tot de studenten enkele weken geleden zeiden niet meer mee te willen werken aan die plannen.”
Verschillende studentenverenigingen geven aan dat de communicatie met de universiteit al een lange tijd stroef verloopt. Volgens hen is Tinne Nijs, hun contactpersoon, zeer slecht bereikbaar en kan ze geen concrete antwoorden bieden op hun vragen.
“Ik vind het heel gemakkelijk om de schuld weeral in de schoenen te schuiven van de studenten” – Sam Pieters (Preses studentenvereniging WINAK)
Sam Pieters, preses van Wilrijkse studentenvereniging WINAK, getuigt: “Ik vind het heel erg dat er weeral iets mis is. Ze hebben ondertussen drie jaar gehad om de problemen op te lossen en om ook te kijken naar de volgende jaren. Ze zouden dus al lang geweten moeten hebben dat de exploitatievergunning een probleem zou geven.”
“Ik vind het ook heel gemakkelijk om de schuld weeral in de schoenen te schuiven van de studenten”, vervolgt Pieters. “Er zijn inderdaad studenten gestopt in die vzw, maar daarover is ook niet gecommuniceerd door de Universiteit Antwerpen. De studenten staan nog steeds open voor deze vzw, maar er zijn beslissingen genomen waarvan wij helemaal niets wisten. In plaats van samen tot een oplossing te komen, heeft de UA zelf beslist.”
De universiteit is momenteel op zoek naar een nieuwe uitbater op de privémarkt. Er lopen gesprekken met een kandidaat. Als die gesprekken tot een akkoord leiden, neemt de nieuwe uitbater de exploitatie op zich en kan er binnenkort opnieuw gefeest worden.
Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 27/10/2023.