De discussie over de legalisering van cannabis woedt hevig. Cannabis Social Clubs zoals Trekt Uw Plant en Mambo Social Club sporen mensen intussen aan zelf initiatief te nemen. “Hoe meer mensen kweken, hoe minder criminaliteit.”

Als mensen zelf hun wiet kweken, zijn ze niet meer genoodzaakt om hun toevlucht in de illegaliteit te zoeken. Dat is het idee achter Trekt Uw Plant. De vzw telt 345 leden en baseert zich op de Ministeriële Richtlijn van januari 2005, die stelt dat bezit door een volwassene van max. 3 gram cannabis en/of een cannabisplant niet langer wordt vervolgd, tenzij sprake is van overlast of verzwarende omstandigheden.

Trekt Uw Plant spoort mensen aan om zelf een plantje te zetten of zelfs een Cannabis Social Club op te richten. “We organiseren workshops om mensen wegwijs te maken”, verduidelijkt Joep Oomen, voorzitter van Trekt Uw Plant. “Er komt heel wat kijken bij het kweken van wiet. Er zijn ongelofelijk veel factoren waar je rekening mee moet houden en je moet ook een portie geluk hebben. Zeker als je thuis kweekt, zonder professionele middelen.”

Potgrond

We leren dat je allereerst moet weten wat voor wiet je wilt kweken, hoe goedkoop je het wilt doen en op welke manier je dat allemaal wilt bereiken. Het begint al bij de genetica van de plant. Zo zijn de indica’s kleine planten (0,5 - 1,5m), die niet lang moeten bloeien (7 – 9 weken) en waar je heel rustig en misschien zelfs slaperig van wordt. Sativa’s daarentegen worden tot 4m hoog, bloeien tot 22 weken. Ze produceren wiet waar je vrolijk en creatief van wordt.

Daarnaast moet je ook rekening houden met je potgrond, de hoeveelheid licht en water die je de plant geeft en de aan- en afvoer van licht. “Doordat je met het licht speelt, manipuleer je de cyclus van de plant. Je maakt haar wijs dat de zomer eindigt en de herfst begint zodat je de bloei in gang zet.”

“Niet meteen beginnen roken”

Gerard leidt de presentatie. Hij is al zestien jaar cannabisteler in Nederland en werkt ondertussen ruim een jaar samen met Trekt Uw Plant. “Als je plant mooi is uitgebloeid, kan je nog niet meteen beginnen roken. Je laat de plant eerst een aantal in de pot drogen en dan pas begin je de knoppen te knippen. Daarna begint de tweede droogperiode, maar daarover straks meer.”

Het is tijd voor een pauze. Iedereen verzamelt zich op de binnenkoer en verschillende (pret)sigaretten worden opgestoken. Met een koffie in de hand ruilen de deelnemers verhalen over hoe zij hun plantje verzorgen. Tips worden uitgedeeld en zelfs al enkele vage plannen om een club op te richten zien het licht.

Pindanoten

Na een half uurtje gaat de workshop verder. Gerard gaat op zijn elan verder en legt alles uit op een heel toegankelijke manier. Zo kom je te weten hoe je de gekweekte wiet moet optimaliseren voor gebruik en benadrukt hij nog eens dat er nog nooit iemand is gestorven aan een overdosis cannabis. “Jaarlijks sterven er honderd mensen aan allergische reacties voor pindanoten. Puur fysiek is er nog nooit iemand gestorven door wiet te roken.”

Na nog een hoofdstuk over de verschillende kweektechnieken, neemt Joep Oomen het woord over. Hij legt het reilen en zeilen van een vzw uit en de basisregels van een Cannabis Social Club. Zo is het belangrijk dat er niet meer geproduceerd wordt dan nodig. “Het aanbod volgt op de vraag, niet andersom”, waarschuwt Joep.

Oomen is heel doordacht en laat niets aan het toeval over. Het is duidelijk dat de grens tussen legaal wiet voor elkaar kweken en het product verhandelen flinterdun is. “Er komt ook heel wat te kijken bij het bestuur van deze vzw. Zo moet de boekhouding volledig transparant zijn voor de leden, de overheid en andere Cannabis Social Clubs.”

Minimumleeftijd

De aanwezigen zijn de hele dag aandachtig en enthousiast tegelijk. Ze zien toekomst in een eventuele opmars van Cannabis Social Clubs. Ze vinden dat de enige overlast die wiet veroorzaakt op straat is. Als je zelf kweekt (of laat kweken), moet je niet op straat gaan kopen en heb je geen last van dealers op straat.

Een van de deelnemers vat het mooi samen: “Ik heb nog nooit iemand zien flashen of agressief zien worden toen hij wiet rookte. Je doet er niemand kwaad mee. Alleen moet het, net zoals alcohol, gecontroleerd worden op kwaliteit en gezondheid. Er moet ook een minimumleeftijd ingevoerd worden.”

© 2014 – StampMedia - William Huijghebaert 


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 7/11/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 7/11/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 7/11/2014