De nieuwe editie van Write now! is van start gegaan. Write now! is een wedstrijd voor jongeren met literair talent tussen 15 en 24 jaar. Inzendingen komen uit Nederland, Vlaanderen en Suriname. De winnaar wordt beloond met tal van niet te versmaden prijzen.

Write now! is de belangrijkste talentenwedstrijd voor jonge auteurs in het Nederlandse taalgebied. Iedereen tussen 15 en 24 jaar oud in Nederland, Vlaanderen of Suriname, kan zich tot 1 april inschrijven door een Nederlandstalige tekst van maximaal 2.000 karakters, of ten hoogste acht gedichten, in te sturen.

Jury

“Elke deelnemer wordt op basis van zijn of haar woonplaats in een voorronde ingedeeld", zegt Esther Schuhmacher van Write Now!. In totaal zijn er elf voorronden: drie in Vlaanderen, zeven in Nederland en één in Suriname. De laureaten van deze voorronden moeten dan een nieuwe tekst schrijven voor de finale. “Na alle voorronden worden er nog vier wildcards uitgedeeld zodat er vijftien finalisten zijn”, vult Schuhmacher aan.

Naast de beoordeling van een professionele jury heeft ook het publiek een belangrijke inbreng. De finalist met de meeste stemmen, wint de Metro publieksprijs, aangeboden door Metro Vlaanderen.

Prijzen

De winnaar van vorig jaar is de 23-jarige Vincent Van Meenen. Met zijn verhaal 'Cowboy' won hij zowel de publieks- als de juryprijs en werd hij beloond met een MacBook en een iPad. “De jury roemde de explosiviteit van het verhaal zonder dat het ontspoort”, zegt Schuhmacher. Vincent Van Meenen werkt nu aan zijn eerste roman.

"Naast de MacBook krijgt de winnaar een blogcontract bij jongerenblog Spunk.nl, een coachingstraject van literair agent Sebes & Van Gelderen en optredens tijdens het Geen Daden Maar Woorden Festival en Wintertuinfestival in Nijmegen”, vertelt Ellen Schuhmacher. Van al de finaleteksten verschijnt tenslotte een bundel.

Verschil

“De wedstrijd is in 2000 voor het eerst georganiseerd in de regio van Rotterdam omdat veel jongeren geïnteresseerd zijn in het schrijven van teksten, maar geen juiste stimulans hadden”, zegt Esther Schuhmacher. Write now! bekijkt het daarom heel breed. Deelnemen, en dus winnen, kan met poëzie, columns, verhalen, zelfs rapteksten. Schuhmacher merkt wel een verschil tussen Vlaamse en Nederlandse inzendingen. “Dat zie je in de schrijfstijl. Nederlanders zijn direct en bondig in hun teksten, terwijl Vlamingen veel bloemrijker schrijven. Vlamingen sturen meer verhalen, terwijl de Nederlanders meer voor poëzie kiezen.” Hoewel er meer Nederlanders een tekst doorsturen, vindt Schuhmacher de verhouding Nederland - Vlaanderen evenredig.

Meer info op www.writenow.nu

© 2013 – StampMedia- Shana Rasschaert


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 25/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 25/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 25/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door CJP op 25/02/2013