Ik wwoof, jij wwooft, zij wwooft. Een officieel werkwoord is het nog niet, maar heel wat jongeren weten waar het over gaat. Steeds meer pas afgestudeerden trekken met WWOOF (World Wide Opportunities On Farms) als vrijwilliger naar het buitenland en draaien enkele maanden mee in een ecologisch project. Voor hen is het de ideale pauze tussen studeren en werken.
"Ik ben al lange tijd geïnteresseerd in duurzaamheid en wil nu de theorie in de praktijk omzetten", aldus Tine (23) die voor drie maanden naar Frankrijk gaat. "Door mee te draaien in een project, hoop ik veel bij te leren over hoe je ecologisch kan leven. Maar ik wil ook mijn Frans bijschaven, nieuwe mensen leren kennen en me even zonder internet terugtrekken in een klein boerendorp."
Jonge WWOOF’ers
Steeds meer jongeren voelen zich aangetrokken tot een verblijf op een bioboerderij in het buitenland. “Het is het juiste moment in mijn leven om dit te doen”, vertelt Tine. “Bovendien ben ik van plan om later zelf een bioboerderij te beginnen en hoop ik nu al wat ideeën op te doen.” Ook Stijn (26) interesseert zich voor biologische landbouw. Hij werkte vijf maanden op enkele projecten in Ierland. “Op korte tijd kan je kennis maken met verschillende bedrijven en hun aanpak: van geitenwollen sokken tot no-nonsense professionals.”
Zowel de gastprojecten als de taken voor de vrijwilligers zijn zeer uiteenlopend. “Ik heb koeien gemolken voor een zuivelboer, groenten gezaaid en geoogst in serres, bomen verzorgd op het landgoed van een adellijk koppel en schapen helpen bevallen op een kleine schapenboerderij. Voor een klein gemengd bedrijf met een grote moestuin en enkele dieren heb ik samen met een Franse WWOOF’er een schuur in natuursteen gebouwd en mestte ik wekelijks de stallen uit. Dat was zwaar werk, maar ’s avonds maakten we veel plezier: we speelden muziek en wandelden soms vijf kilometer naar de pub in het dorp”, getuigt Stijn.
“WWOOF is heel laagdrempelig”, legt Tine uit. “Voor weinig geld krijg je toegang tot de volledige databank van bioboerderijen. Dan kan je zelf de projecten contacteren die je interesseren en je verblijf rechtstreeks met hen regelen.” Vrijwilligers verblijven vaak bij de familie van de boer en helpen dagelijks een aantal uur op het project in ruil voor kost en inwoon. “Zo leer je het land op een niet-toeristische manier kennen”, zegt Stijn. “Hoewel ik heel veel heb bijgeleerd over landbouw, heb ik nog het meeste opgestoken van de reiservaring zelf: over Ierland, Ierse muziek, Ierse vrienden, Guinness en whisky en over het leven.”
WWOOF
World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) ontstond in Engeland in 1971 en bood oorspronkelijk enkel weekendtrips aan. Zo kregen stadsmensen de kans om de rust van het platteland op te zoeken en een bijdrage te leveren aan de biologische teelt. Vandaag is het een internationaal erkende organisatie en trekken de meeste WWOOF’ers voor enkele maanden naar Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië of Oceanië.
© 2012 - Koekje bij de koffie - Lien Santermans
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 13/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 13/05/2012