Deze week is Zero Plastic Week. Het doel van dit initiatief is dat mensen een week lang geen plastic consumeren. StampMedia-reporter Julie Mariën (24) gaat, samen met deelnemers uit verschillende landen, de uitdaging aan. Vandaag haar tweede relaas van leven zonder plastic.

Hoera! Het aantal deelnemers dat aan de Zero Plastic Week meedoet blijft maar stijgen! Ondertussen zijn er ongeveer 9.700 deelnemers. Om nog extra deelnemers aan te trekken en mensen te enthousiasmeren om te blijven volhouden, wil ik toch nog even duiden op het probleem plastic.

Plastic is not fantastic

Plastic heeft als product een aantal fantastische eigenschappen. Het is namelijk goedkoop, waterbestendig, gemakkelijk in te kleuren en schoon te maken. Het gaat bovendien erg lang mee. Daarnaast is het buigzaam, maar toch erg sterk.

Maar elke medaille heeft ook een keerzijde. Plastic is erg schadelijk voor het milieu, want moeilijk te recycleren. Bij verbranding ontstaan schadelijke stoffen. Bovendien breekt het erg moeilijk af. Plastic is dus not so fantastic.

Perplex in het containerpark

Mensen zullen altijd voor een deel plastic afval produceren. Een brave burger sorteert en brengt zijn afval echter gewoon naar het containerpark. Nu overkwam me onlangs iets wat me erg verontrust. Vroeger kon je je plastic in een gewone plastic zak naar het containerpark brengen. Toen ik er aankwam, bleek dat je tegenwoordig moet betalen om je plastic te dumpen.

De conclusie van de containerwachter was dan ook: “Je kan beter je plastic terug bij het restafval steken, dat is goedkoper”. Als iedereen die redeneerwijze gaat hanteren, staan we er niet goed voor.

Het beste is natuurlijk om te starten bij het begin van de afvalketen en afval te voorkomen. Je kan plastic echter niet 100 procent vermijden. Denk daarom twee keer na voor je – bijvoorbeeld - een barbiepop koopt.

Biologisch afbreekbaar plastic

Ik wil toch eindigen met twee positieve noten: Ten eerste: Ik heb niet gezondigd vandaag! Applausje voor mezelf. En ten tweede: er bestaat zoiets als ‘biologisch afbreekbaar plastic’! Bioplastics zijn gemaakt met natuurlijke producten zoals rietsuiker, aardappelen en maïs. De bioplastics met het logo ‘composteerbaar’ kunnen zelfs in de natuur worden verteerd. Een aantal voorbeelden van toepassingen zijn festivalbekers, de BioBag’s en bloempotten met het logo ‘OK biodegradable SOIL’. Let daar dus op wanneer je naar de bloemenwinkel gaat.

Maak je eigen bioplastic

Je kan ook je eigen bioplastic maken, met azijn en melk. Het is geen te grote moeite, en ht helpt de natuur een eind op weg. Het recept van Efraim Duman en Abel Boeschoten kan je bekijken in onderstaand YouTube-filmpje. Veel plezier en tot morgen!

© 2014 – StampMedia – Julie Mariën


Dit artikel werd gepubliceerd door MO* – online op 11/06/2014