Op 30 april stellen de jongeren van De Schoonmoeder aller Verkiezingen in het Vlaams parlement hun strijdpunten voor de komende verkiezingen voor. Eén van de thema’s die ze willen aanhalen is: hoe zorgen we ervoor dat elke jongere aan het werk kan? “Werken is het gevoel hebben dat je iets kunt betekenen.”

In De Ambrassade in Brussel was het vorige week vrijdag alle hens aan dek. De verschillende teams kwamen samen om hun presentatie voor te bereiden voor het Vlaams parlement. Een werkgroep ging aan de slag met een fotoreportage om jeugdwerkloosheid aan de kaak te stellen.

Werknemers zijn ook mensen

In de nabijgelegen bibliotheek Muntpunt gaan ze op zoek naar wat leesvoer. Het duurt dan ook niet lang of Lotta (22) vindt er het boek ‘Solliciteren voor dummies’. Ze is lid van de Vlaamse Jeugdraad en strijd voor het aanpakken van de indirecte gevolgen van werkloosheid. “Het menselijk aspect van het werken wordt vaak vergeten”, zegt Lotta.

“Mensen zijn meer dan alleen werknemers. Ik heb vrienden die het na drie maanden aan een stuk solliciteren niet meer zien zitten. Ze voelen zich niets waard. De belangrijkste motivatie om te gaan werken is nog altijd het gevoel hebben dat je nuttig bent, dat je iets kunt betekenen”, vindt ze. Om haar strijdpunt kracht bij te zetten helpt ze mee het educatieve spel EuroWa!? EuroQuoi!? uit te brengen.

Jongerenmobiliteit

Mohamed (22) poseert samen met Yves (21) voor een foto. Ze spelen een sollicitatiegesprek na. Mohamed studeert Maatschappelijk Recht. Hij pleit voor meer jongerenmobiliteit binnen de Europese Unie. “Er zijn veel mogelijkheden voor jongeren om binnen de EU een stage te doen, te studeren of te werken. Daarvoor kunnen ze bij een uitgebreid aanbod van informatie terecht, maar dat is helaas onbetrouwbaar. Het aanbod is te versnipperd”, vindt hij.

Yves vertrekt binnenkort ook naar het buitenland voor een Erasmusproject. “De EU is niet perfect, maar ze doen veel goeds voor jongeren. Mobiliteit is daarbij heel belangrijk”, aldus Mohamed.

Begeleiding op de werkvloer

Gemma (22) haalt de mosterd voor haar strijdpunt ook uit eigen ervaring. Als studente Sociaal Beleid liep ze onder andere stage bij het fractiekabinet van de Open VLD. Haar stagedossier ging over jeugdwerkloosheid. “Uit eigen ervaring met het zoeken naar een job en uit anekdotes van vrienden hoor ik vaak het argument dat je zonder ervaring niet aan de slag kunt. Op de werkvloer bestaat er al een systeem van mentoring, maar er is nog geen politiek draagvlak voor”, zegt ze.

Ook de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een mentor liggen te hoog volgens haar. “Je mag nooit eerder een interim- of vakantiejob hebben gedaan. Dat is gewoon absurd”, aldus Gemma.

Ben je ook benieuwd naar het talent van deze jongeren? Kijk dan zeker op 30 april naar de uitzending van het evenement, te volgen op MNM, OP12 en deredactie.be.

© 2014 – StampMedia – Stef Vananderoye