Vandaag wordt zowerkthet.be gelanceerd, een online platform waarop werkzoekenden terecht kunnen voor advies. “We gaan hen helpen in hun zoektocht naar werk, hen begeleiden of doorverwijzen naar de verschillende andere instellingen”, vertelt projectverantwoordelijke Kathleen Art. Eerder deze maand was er een pop-upkantoor in Antwerpen, waarop de werking uit de doeken werd gedaan.

Van 10 tot en met 13 september konden jongeren en werkzoekenden terecht in het ‘zowerkthet’ pop-upkantoor in Antwerpen. Daar kon je dankzij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen langsgaan voor een persoonlijke coaching, styling en het maken van een video-cv. Als 22-jarige, werkzoekende StampMedia-reporter ging ik langs in de pop-up.

Het kantoor van spindokters Wouter Kersbergen en Jo Adriaens ziet eruit als een gezellige woonkamer: er wonen zelfs vissen. Hier wordt drie dagen lang de pop-up van Zowerkthet gehuisvest. Projectverantwoordelijke Kathleen Art heet me meteen welkom. Met deze laagdrempelige actie wil het project het eerste aanspreekpunt worden voor werkzoekende jongeren.

“Vanaf dertig september gaat onze website online, waarop jongeren ons kunnen bereiken”, legt Art uit. “We gaan hen helpen in hun zoektocht naar werk, hen begeleiden of doorverwijzen naar de verschillende andere instellingen.” Zowerkthet.be is aanvullend en verbindend met bestaande diensten en websites voor werkzoekenden, zo klinkt het.

Talentencoach

Na onze toffe babbel mag ik plaatsnemen aan tafel bij talentencoach Luk Dewulf. Ik zit nog niet neer of de man weet mij te vertellen dat ik “de ruimte kan lezen als ik ergens binnenwandel”. Blijkbaar hield Luk mij nauwlettend in de gaten toen ik door de door stapte.

Na een gesprek van zo’n tien minuten, haalt de talentencoach vijf kaartjes uit de stapel voor zich. Deze kaartjes moeten mijn vijf meest sprekende talenten voorstellen. Het is eng hoe goed ze passen. Doordenker: check. Vertrouweling: check. Woordkunstenaar: zeker check. Bezige bij: dubbelcheck. Uitblinker als ik dat wil: ook check. En blijkbaar zou ik weer boeken moeten gaan lezen voor het slapengaan. “Dat is goed voor je nachtrust.”

Cameragewenning

Nog lichtjes onder de indruk van de spiegel die mij voorgehouden werd, schuif ik door naar het volgende postje. Hier laat ik een video maken van mezelf waarbij mijn pas ontdekte talenten tekstueel voorgesteld worden. Een beetje onwennig ga ik voor de camera zitten. Gelukkig hoef ik niets te zeggen, enkel naar alle mogelijke kanten kijken en heen en weer draaien.

Ik bedenk dat ik me beter had gekleed zoals ik zou doen op een sollicitatiegesprek, kwestie van een professionele uitstraling te hebben. Zowerkthet wil met het filmpje mijn persoonlijkheid en mijn karakter in de verf zetten, anders dan te focussen op opleiding en ervaring. Bij mijn volgende sollicitatie zal ik de video uitproberen. Misschien kiezen ze dan eens niet voor de kandidaat met meer ervaring. Oordeel zelf:

Hoogtevrees

Vervolgens krijg ik de kans om de gloednieuwe website te aanschouwen en kan ik er relevante vaardigheden aanduiden waar ik nooit zou aan gedacht hebben. Het hebben van een rijbewijs, ja daar kan ik inkomen, maar het niet hebben van hoogtevrees? Dat zou ik nu toch niet meteen op mijn curriculum vitae zetten, zelfs al ben ik absoluut niet bang van grote hoogtes. Eind september kan ik het cv dan laten nalezen door Zowerkthet, via hun website.

De laatste stop in mijn coachingtraject is het onderdeel ‘stylingadvies’. Ik kijk even omlaag naar mijn jeans en sneakers en bedenk dat ik toch echt wel iets anders had moeten aantrekken. Zorgen om niets zo blijkt, want acteur Maxime De Winne is hier niet om mijn vestimentaire keuze te beoordelen. Hij vertelt mij welke eerste indruk ik nalaat en hoe ik overkom op mensen. Dat valt blijkbaar goed mee, ik zie er braaf uit, maar geef een open en positieve indruk.

Tevreden met de conclusie van Maxime neem ik afscheid en stap ik buiten, op zoek naar die droomjob in de journalistiek.

© 2014 – StampMedia – Emily Van Campenhout


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 30/09/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 30/09/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 30/09/2014