Luidende klokken, vervelende wekkers en kraaiende hanen… Een nieuwe dag staat voor de deur. Een dag van werken, uren in de ellenlange file staan en ’s avonds uitgeput thuiskomen. Je zou je voor minder nog eens omdraaien.
Nochtans zijn er manieren om de moeilijkheid van het ochtendgloren te overwinnen. Een lekkere kop koffie staat garant voor een goede start. Zeker als de godendrank met liefde werd gemaakt. Een subliem geurende cappuccino met smeuïge melk gepresenteerd en bereid volgens de regels van de koffiekunst… dat kan niets overtreffen.
Herder Kaldi
De mens verkent al eeuwen de bittere smaak van versgemalen koffiebonen en probeert zijn grenzen steeds te verleggen. De bonen komen voornamelijk van Latijns-Amerika en Afrika, waar zich honderden plantages bevinden. Het ontstaan van het zwarte goud werd al vele malen door anekdotes uit de doeken gedaan. Zo zou de Ethiopische herder Kaldi de bonen voor het eerst gegeten hebben, nadat hij het oppeppende effect ervan had opgemerkt bij zijn vee.
Tekeningen ‘melken’
Europa en de Verenigde Staten tonen de meeste interesse voor de koffiecultuur. Bij ons palmde marktgigant Phillips de markt in met haar vernieuwende Senseo-apparaten om van een gewone koffie een trendy espressodrank te maken. Vervolgens ging iedereen aan de Nespresso, het chique apparaat met capsules. Niemand drinkt deze dagen nog een gewone koffie, zelfs de oudere generatie geniet van een cappuccino of latte. Specialisten houden zich bezig met latte art, waarbij je tekeningen in de koffie ‘melkt’.
Uitzicht, smaak en sfeer
Ook in Antwerpen beleeft de koffiekunst een ware heropleving. Met koffiehuizen als CafféNation, Normo Coffee en Ra Kitchen blijft de stad niet aan de zijlijn staan. “Latte art is een kunst, maar ook een passie”, vertelt Jens Oris, uitbater van koffiehuis Normo Coffee opgewekt. “Bij elke kop die ik bereid haal ik het onderste uit de kan. Koffiedrinken betekent immers veel meer dan enkel smaken verkennen. Het uitzicht, de smaak en de sfeer vormen samen de totaalervaring. Als al die elementen aanwezig zijn, creëer je een situatie waarin mensen zich ontspannen en thuis voelen.”
Sara Van Loock, fervent koffiedrinkster, gelooft in de magie van de kunst. “Als ik leuke figuurtjes in mijn koffie zie, word ik spontaan blij!” Joke Verwaest staat er daarentegen wat sceptisch tegenover. “Voor mij is het niet echt nodig,” legt ze uit. “Als je eenmaal in je koffie roert is het kunstwerkje weg.”
Giraffen en landschappen
Toch blijkt het maken van een smaakvolle en goed uitziende kop koffie niet zo evident. “Om latte art te maken, is het gebruik van kwaliteitsvolle producten noodzakelijk”, verduidelijkt Oris. “Volle melk en sterke koffie vormen de basis van de kunst. Als je die twee ingrediënten in de juiste verhoudingen kan combineren, ben je al goed op weg. Zorg wel dat je hiervoor sterk afsmakende bonen gebruikt, zodat de melk het volle aroma van de delicatesse niet onderdrukt. De zachte Braziliaanse boon zal bijvoorbeeld minder tot zijn recht komen dan de sterke Ecuadoraanse.”
Om het plaatje compleet te maken, moet het eindresultaat zich kunnen meten met de perfectie. De afwerking speelt dus een cruciale rol. Volgens Oris moeten we het hele gebeuren niet overschatten. “Sommige mensen leren de kneepjes van het vak snel. De mogelijkheden zijn oneindig. Ikzelf maak vooral hartjes en bloemen, omdat ik me niet wil specialiseren in het maken van giraffen en landschappen. De structuur is immers onderhevig aan de smaak.”
© 2011 - StampMedia - Nick Lodewyckx