In Antwerpen zijn 300 religieuze leiders van over de hele wereld bijeen voor de Internationale Vredesontmoeting ‘Peace is the Future’. Tijdens de openingsceremonie getuigden onder meer Herman Van Rompuy en de Yezidische Vian Dakheel over de nood aan dialoog. “Zonder vrede is er geen toekomst.”

Religie mag niet misbruikt worden om gruwel goed te praten. Dat is een van de belangrijkste boodschappen van de bijeenkomst ‘Peace is the future’, die dit jaar in Antwerpen plaatsvindt. “Angst en misprijzen worden verkocht als bescherming tegen geweld van de ander. Mensen trachten zich te troosten door de vijand te zien in de andere religie,” zei Andrea Riccardi, stichter van de organiserende Sant’Egidio Gemeenschap.

Derde Wereldoorlog in stukjes

Riccardi verwees in zijn toespraak naar het toenemend aantal conflicten en de beelden daarvan die door terreurgroepen online worden gezet. “Misdaden en slachtpartijen die vroeger verborgen gehouden werden door wie ze beging, worden in onze geglobaliseerde wereld tentoongesteld en zo ingezet als wapen.” Hij citeerde ook Paus Franciscus, die enkele weken geleden zei dat “het is alsof er een Derde Wereldoorlog aan de gang is, maar dan in stukjes.”

Is het dan niet naïef om te blijven geloven in wereldvrede? Volgens EU-'president' Herman Van Rompuy is de strijd om vrede er één die we moeten blijven voeren. “Dit is nù nog meer het geval dan voor deze tragische zomer met gruweldaden zoals het neerhalen van een passagiersvliegtuig of de barbaarse wreedheid in Irak en Syrië.” Hij benadrukte het belang van de Europese Unie als basis van vertrouwen en solidariteit. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje als we willen blijven overleven.”

"Zonder vrede geen toekomst"

De conflicten van vandaag lijken ver van ons bed, maar komen pijnlijk dichtbij door de getuigenissen van de aanwezige sprekers. Vian Dakheel, die als enige Yezidische lid zetelt in het Iraakse parlement, deed een emotionele oproep aan de Internationale Gemeenschap. “Meer dan een half miljoen Yezidi’s zijn op de vlucht. Zij moeten kiezen tussen IS of afslachting. We moeten nee zeggen tegen extremisme.”

Ignatius Afrem II, van de Syrisch Orthodoxe kerk, vroeg aandacht voor Yohanna Ibrahim en Paul Yazigi. Twee bisschoppen die meermaals de vredesontmoeting bijwoonden, maar in 2013 ontvoerd werden in Aleppo. Meer dan vijfhonderd dagen later is er nog steeds geen nieuws over hen. Afrem vroeg zich af “wanneer de wereld gaat luisteren en leren. Zonder vrede is er geen toekomst.”

100 jaar na WO I

‘Peace is the Future’ loopt nog tot dinsdag, met debatten die vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Het betreft een jaarlijkse vredesontmoeting, die voor het eerst werd gehouden in 1986 in het Italiaanse Assisi. Sindsdien ontmoeten Christenen, Joden, Moslims en Boeddhisten elkaar elk jaar in een andere Europese stad, op initiatief van de Sant’Egidio Gemeenschap.

De keuze voor Antwerpen is symbolisch, als multiculturele stad waar 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog woedde. Drie dagen lang wordt gepraat over de conflicten in onder andere Nigeria, Syrië, Irak en Oekraïne. Dinsdagavond wordt de bijeenkomst afgesloten met een slotceremonie op de Antwerpse Grote Markt.

Het volledige programma vind je op www.peaceisthefuture.be

© 2014 – StampMedia – tekst: Ilse Cox, foto’s: Milou Verstappen