(Mediaraven) Uit de getuigenissen in het boek 'Is dit nu de moderne arbeidsmarkt? - Zwartboek Interim' blijkt dat het nog altijd moeilijk is voor jongeren om een vaste job te vinden. Het aantal werkzoekenden stijgt en de voorbije 10 jaar kwamen er 250.000 tijdelijke interimjobs bij. De jongeren van de KAJ  tonen met getuigenissen aan dat solliciteren via interimkantoren niet altijd even vlot verloopt. "Toen we begonnen met onze interimactie werden we weggelachen, nu hopen we dat we met het boek een debat kunnen voeren," reageert KAJ-voorzitter Bart Holvoet.

Debat broodnodig

"Met de getuigenissen uit het boek en de naakte cijfers tonen we aan dat een open debat over werkonzekerheid broodnodig is. Wat de jongeren van vandaag beleven is een gevolg van het gevoerde beleid," legt Bart uit.

"Jongeren moeten permanent beschikbaar zijn, ziekte of zwangerschap zijn redenen om geen nieuw contract te krijgen, de beloofde opvolging of telefoontjes komen er niet," gaat Bart verder.

Joeri De Groot (18) vindt ondanks zijn behaalde diploma tot metser geen werk. "Ik ben blij dat het boek toont dat ik niet de enige ben. Ofwel vinden ze mijn dossier niet meer of komt de beloofde telefoon er niet. Nu sturen ze mij nog elke dag weg in de interimkantoren."

Flyers en uithangborden

Ook door de straten van Brugge lopen de jongeren van KAJ Ooigem met uithangborden en flyers op de straat. "We maakten reclame voor ons boek en hopen dat de minister zijn stelling verandert," zegt educatief medewerkster Kimm Debruyne van KAJ Vlaanderen.

"We verdelen ons in 2 groepen en delen flyers uit, en vragen jongeren naar hun mening. We willen echt duidelijk maken dat werk zoeken vandaag niet gemakkelijk is," legt Kim uit.

Ook Jonath Criel (20) loopt mee door de straten in Brugge. "Bij de VDAB schreef ik mij in om vrachtwagenchauffeur te worden. Ze vertelden mij dat ik ervaring nodig had om te kunnen beginnen."

"Ik wil een leven opbouwen maar je hebt geld nodig om dat te kunnen doen. Werkervaring blijft belangrijk, maar ik en andere jongeren krijgen te weinig kansen," vult Jonath aan.

Bedrijven wijzen op verantwoordelijkheid

Minister van werkgelegenheid Muyters had door het opstellen van een jeugdwerkplan al eerder aandacht voor de jeugdwerkloosheid. De Vlaamse volksvertegenwoordiger en fractieleider van Groen in Lokeren Björn Rzoska vindt dat het plan nog onvoldoende is voltooid.

"Nu bestaat het uit een heel traject van verschillende diensten, en dat kan eenvoudiger. De opbouw is niet belangrijk het gaat erom dat jongeren werk vinden. Bedrijven moeten ook meer op hun verantwoordelijkheid gewezen worden en aangemoedigd worden om meer stageplaatsen te voorzien, " reageert Rzoska.

Jeugdwerkers inschakelen

De stad Antwerpen voorziet ook meer maatregelen om werkzekerheid te bieden voor jongeren. "Door jeugdwerkers in te schakelen willen we jongeren beter begeleiden in een zoektocht naar een baan," reageert het college van burgemeester en schepenen.

"Het blijft belangrijk dat jongeren voldoende ruimte krijgen om op te groeien in de stad," reageert de stad Antwerpen in een persbericht bij de voorstelling van hun nieuwe meerjarenplanning 2014-2019, een beleid dat wordt omgezet in concrete acties en maatregelen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Björn Rzoska vindt deze maatregel niet echt een strak plan. "We kunnen ons de vraag stellen of de focus blijft liggen op kwaliteit of zal draaien om de cijfers," legt Rzoska uit.

"Het is jammer dat een stad middelen moet vrijmaken om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. De opgedane kennis en ervaring van jongerenbegeleiders gaat verloren. Jeugdwerkloosheid blijft een probleem die de minister beter moet aanpakken," reageert Rzoska.

De komende dagen horen we in de media zeker nog wat nieuws over de werkonzekerheid bij jongeren. Na de voorstelling van het 'Zwartboek Interim' is alvast in het Vlaams Parlement het debat geopend.

© 2013 - Mediaraven - Stijn Vandamme