Difference Day trok naar aanleiding van de Internationale Dag van de Persvrijheid aan de alarmbel. “De persvrijheid staat door overheden, bedrijven en om financiële redenen steeds meer onder druk. Ook jongeren moeten zich daarover zorgen maken.”

Op dinsdag 3 mei vond naar aanleiding van de Wereld Persvrijheid Dag in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) de tweede editie van Difference Day plaats. De hele dag konden bezoekers filmpjes en tentoonstellingen bekijken en debatten bijwonen over de noodzaak van persvrijheid. “Maar deze dag is geen feest”, benadrukte BOZAR-topman Paul Dujardin in zijn toespraak. “Wereldwijd staat de persvrijheid steeds meer onder druk door overheden, bedrijven of om financiële redenen.”

De toenemende beperkingen van de persvrijheid waren tijdens Difference Day de rode draad. Vooral de recente ontwikkelingen in Turkije werden keer op keer in de kijker gezet. Zo moest een Turkse journaliste haar lezing annuleren, omdat ze diezelfde dag voor de rechter moest verschijnen.

 

Onmisbaar voor jongeren

“Jongeren moeten zich over die beperkingen zorgen maken”, vertelde organisatrice en professor aan de Vrije Universiteit Brussel Caroline Pauwels. “We hebben in een democratie vrije media nodig die problemen kunnen aankaarten om de toekomst van de jeugd te verbeteren. Zonder die persvrijheid kunnen jongeren hun mening ook niet delen”, voegde ze er aan toe.

Maar er zijn nog redenen waarom persvrijheid belangrijk is voor jongeren. “De media leren jongeren kritisch denken”, legde Pauwels uit. “Het brengt jongeren in contact met andere meningen. Zo leren ze respectvol luisteren naar anderen en over die meningen debatteren. Dat is onmisbaar in een democratie.”

Ook Chamsy Sarkis, medewerker bij Smart News Agency en president bij The Association for the Support of Free Media, vindt het belangrijk dat jongeren beseffen dat de persvrijheid onder druk staat. “Journalisten kunnen erdoor belangrijke maatschappelijke onderwerpen coveren”, vertelde hij. Hij toonde op Difference Day bezoekers een virtual reality-filmpje over de burgeroorlog in Syrië, waar het steeds moeilijker wordt voor journalisten om over de oorlog verslag te uit te brengen.

 

“Bescherm de persvrijheid”

Europees commissaris Günther Oettinger was ook aanwezig op het evenement. Hij vertelde dat Europa werkt aan een nieuwe copyrightwet. “Die alle journalisten moet beschermen tegen fraude”, legde hij uit.

“Ik wil alle journalisten bedanken omdat ze de persvrijheid beschermen”, klonk het in zijn rede. “Blijf vooral vol passie voortwerken!”

© 2016 – StampMedia – tekst: Matthias Vanherle, video: Laura Vanden Boer en Charis Van Looveren


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online  op 07/05/2016