© Viktoria Marinova

Duizenden leerkrachten kwamen vanochtend op straat om te betogen tegen wat ze “de voorgestelde afslanking” van het lerarenstatuut noemen, zoals de Commissie van Wijzen het beschrijft. Het vakbondsfront (ACOD, COC en VSOA) meent dat er in het rapport geen oplossingen staan voor de huidige problemen in het onderwijs.

De onderwijsbonden COC, ACOD en VSOA startten vandaag in Antwerpen hun reeks van vijf stakingsdagen. In de binnenstad werd een mars gelopen richting Groenplaats. De lokale politie schat dat zo’n 3.500 mensen aanwezig waren op de betoging. De betoging van het onderwijspersoneel is een reactie op een rapport over modern personeelsbeleid dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) liet uitvoeren. De onderwijsbonden gaan niet akkoord met de voorstellen voor de professionalisering van het lerarenberoep. Verschillende scholen in Antwerpen blijven dicht of schakelen over op afstandsonderwijs.

De vakbonden noemen de voorgestelde maatregelen “fantasieën, ondoordachte maatregelen en recepten uit het verleden” en menen dat ze niet zullen helpen het onderwijs aantrekkelijker en kwalitatiever te maken. Volgens hen bieden de maatregelen geen oplossing voor de bestaande problematiek en dreigen ze zelfs de situatie te verergeren. "Ondertussen blijft het lerarentekort groeien, terwijl collega's verdrinken in administratie, klassen overnemen van afwezige collega's en tegemoetkomen aan de zorgbehoeften van leerlingen", luidt het.

De meeste betogers in Antwerpen zijn leerkrachten, maar ook CLB personeel en leersteuncentra doen mee. De komende dagen volgen er ook nog acties in Oostende (8 mei), Leuven (13 mei), Hasselt (14 mei) en in Gent (15 mei).


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 07/05/2024.

vorige volgende