© Gizem Imrah

Zes jaar geleden werd België opgeschrikt door de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de metro van Maalbeek in Brussel. De dochter van Sophie Pirson raakte gewond tijdens de aanslag in de metro. De zoon van Fatima Ezzarhouni vertrok in 2013 naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. De twee vrouwen lijken op het eerste zicht zeer weinig gemeen te hebben, en toch werden ze heel goede vriendinnen.

Beide vrouwen ontmoetten elkaar op een bijeenkomst die families van geradicaliseerde jongeren rond de tafel brengt met slachtoffers van de aanslagen. In hun boek Alle moeders wenen dezelfde tranen (EPO) schrijven ze brieven naar elkaar en tonen ze ook begrip voor elkaars verdriet en onmacht.

Hun boek stelden ze afgelopen dinsdag voor in De Roma in Antwerpen. De avond werd georganiseerd door de J100, een initiatief van Antwerpse jeugdorganisaties. Pirson en Ezzarhouni werden geïnterviewd door Marijke Persoone, die het boek van het Frans naar het Nederlands vertaalde. Ook Mohamed Amin Chaib, islamdeskundige, docent en eveneens ervaringsdeskundige - zijn broer Hicham sloot zich ook aan bij IS - kwam nog even mee praten en las een passage voor uit zijn pas verschenen boek Aanslag op het hart (EPO). Muzikale intermezzo’s waren er van MC Pizza en Rich.

vorige volgende