(PIDMAG) Je voelt het soms niet aankomen, maar in één klap kan het gedaan zijn met je gehoor. De schade is dan ook onherstelbaar. Gelukkig kun je zelf wat dingen doen om het te voorkomen.
- 275.000 jongeren geven aan last te hebben van permanente gehoorschade door te luide muziek.
- Zestig procent van de jongeren hebben wel eens een piep in hun oren na het uitgaan. Meestal is die piep de volgende dag weg, maar dat kan ook blijvend worden. Een piep in je oor betekent al gehoorschade.
- Vijftig procent van de jongeren denkt dat gehoorschade iets is wat anderen overkomt.
Bij tinnitus of oorsuizen hoor je geluiden die de omgeving niet waarneemt. Het wordt vaak omschreven als een tijdelijke piep maar kan ook permanent aanwezig zijn. Sacco De Mesmaeker (19) is muzikant en ondervindt soms oorsuizen. “Doorgaans heb ik er weinig last van, maar ’s nachts valt het echt op. Af en toe heb ik een korte, luide suizing in één oor, maar dat is gelukkig snel voorbij.”
Je kan op verschillende manieren gehoorschade voorkomen:
- Hou afstand van de boxen, zet de muziek tussen tachtig en negentig decibel en/of draag oordoppen.
- Er bestaan verschillende soorten oordoppen. Oordoppen met filters belemmeren de muziekbeleving het minst, maar oordoppen op maat zijn het beste (en het duurste). Die zijn aangepast aan de gehoorgang en dekken de volledige oorholte af.
© 2016 - StampMedia - Rekha Bollansée
Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.13 p. 9
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 07/05/2016