Onze reporter Jonathan (22) is een echte songfestivalfan en hij wordt gek van deze clichés. 

 

 

 

1. “Wanneer is ’t Eurosong?”

 

 

 

Aaaargh! Eurosong is de Belgische voorronde! Het (Eurovisie)songfestival is de Europese wedstrijd! Niet. Hetzelfde.

 

2. “Al die Oostbloklanden stemmen toch op elkaar?”

Bitch please. Niemand ontkent dat Servië en Montenegro veel punten aan mekaar geven, máár, van welke landen kreeg België vorig jaar onder meer twaalf punten? Nederland en Frankrijk. Buurlanden. En remember the outrage toen onze noorderburen Tom Dice in 2010 ‘maar’ zes punten gaven?! Oh ja, dat jaar kregen we ook een keer twaalf punten. Van Duitsland.

3. “Pff, België scoort toch nooit…”

Know your history. In 2010: zesde met Tom Dice. Vorig jaar: vierde met Loïc Nottet. Met 217 punten, het hoogste aantal ooit voor België, zelfs hoger dan Sandra Kim toen ze won.



En in de marge: verwachtten jullie dan echt dat we zouden scoren met artiesten als Ishtar, Iris en Axel Hirsoux? Seriously?

En néé, Bart Peeters en Ruslana die het goed vinden is geen garantie op succes, zo bleek!

4. “Dat songfestival, wie kijkt daar nu naar?”

Vorig jaar zo’n 197 miljoen mensen. Jawel. 197.000.000. Succes met een andere muziekwedstrijd te vinden die al meer dan zestig jaar bestaat én jaarlijks meer kijkers haalt.

5. “Vroeger was het songfestival véél beter”

Zeggen mémé en pépé met een neerbuigend toontje, gevolgd door een zucht naar tijden toen het leven nog in zwart-wit was en de dieren nog spraken. Beter of slechter is subjectief, maar wat wel spreekt is succes in hitparades. We vergelijken: Euphoria van Loreen haalde in 2012 de top van de hitlijsten in zeventien Europese landen. J’aime la vie van Sandra Kim in 1986 haalde de top in één land: België.

6. “Het songfestival, da’s alleen maar kitsch”



Tja…

We kunnen niet ontkennen dat de meest opvallende liedjes natuurlijk de meest extravagante zijn. Maar! Er zijn ook gewoon steengoede nummers! Loïc Nottet al vergeten?!

En de Nederlandse The Common Linnets, die twee jaar geleden tweede werden met het prachtige Calm After the Storm, dat ook een dikke Europese hit werd?

7. “Het songfestival is voor jeanetten”



Again: tja…

Laten we het erop houden dat we zonder het songfestival nooit hadden kennisgemaakt met de (volledig heteroseksuele!) Måns Zelmerlöw, die vorig jaar won:

Ofwel: dank u, songfesival!



© 2016 - StampMedia - Jonathan Hendrickx


Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 11/05/2016