Vandaag viert Hongarije Dag van de Bevrijding. Melinda Deri komt uit het Hongaarse Szombathely, een stad aan aan de Oostenrijkse grens. Ze woont sinds 4 jaar met haar vriend in hartje Antwerpen. "Ik weet niet of de andere Antwerpse Hongaren de nationale feestdagen echt vieren."

Wij vroegen Melinda naar de herkomst van deze feestdag, en wat die voor haar betekent.

Dag van de Bevrijding

“Op de Dag van de Bevrijding herdenken we de opstand van 1848, toen Hongarije onafhankelijk werd van Oostenrijk. Toen ik een kind was, droegen we allemaal het symbolisch lintje dat ook tijdens die opstand door de revolutionairen gedragen werd. We gingen naar het Nationaal Museum in Boedapest, er werden gedichten voorgelezen… overal was het feest.

Toen ging het echt over de gebeurtenissen van 1848. Nu gaat het meer over de huidige politiek. Het lintje was bijvoorbeeld in mijn jeugd een symbool van die strijd. Nu is het een teken geworden dat je de rechtse regering steunt. Daarom draag ik het nu ook niet meer. Ik hou echt van Hongarije, maar dit feest vier ik niet meer. Er zullen zeker weer protesten zijn op de vijftiende, zowel van voor- als tegenstanders van de regering. Het is echt jammer om te zien waar het tegenwoordig om draait,” aldus Melinda.

Over Antwerpen

Melinda is in 2011 haar vriend gevolgd nadat hij hier werk aangeboden kreeg. “Ik studeerde hier nog een jaar en dan begon ik met werken. Ik had zelf werk in Hongarije. Ik was niet arm, maar Hongarije was me wat te bekrompen geworden. Ik zou mijn kinderen echt niet daar willen laten opgroeien.”

Over Hongaren in Antwerpen

“Ik heb enkele Hongaarse vrienden in Antwerpen. Zelf heb ik niet echt weet van een hechte Hongaarse gemeenschap hier. Ik weet wel dat er een Hongaarse winkel is waar veel landgenoten komen (Magyar Bolt in de Lange Kievitstraat, nvdr). Ik weet niet of de andere Antwerpse Hongaren de nationale feestdagen echt vieren. In Brussel gebeurt dat misschien wel meer, omdat daar meer mensen wonen die door de Hongaarse staat uitgestuurd zijn, als ambtenaren bij de Europese Unie bijvoorbeeld.”

© 2015 - StampMedia - Fatima-Zahra Naimi