Begin december begon Greenpeace met een actie om alle producten die het schadelijke glyfosaat bevatten uit de winkels te bannen. De meeste van die producten zijn onkruidbestrijders. Deze producten worden in meerdere winkels verkocht, maar vooral Brico wordt geviseerd.
De stof glyfosaat, die kankerverwekkend zou zijn, zit verwerkt in de onkruidverdelgers van onder andere het merk Roundup. Met de slogan ‘Hoe lang verkoopt Brico die wapens nog?’ hoopt Greenpeace de aandacht te trekken. De boodschap van Greenpeace duikt haast overal op: van in de kranten tot op plakkaten langs de weg. Telkens springt er één naam in het oog: Brico. Deze doe-het-zelfzaak is echter niet de enige die de schadelijke producten verkoopt. Ook Gamma, Hubo en Aveve, bijvoorbeeld, hebben de producten van Roundup in hun winkelrekken staan. Toch duiken deze namen niet veel op, Brico moet de bittere pil slikken.
Voorbeeldfunctie
Greenpeace richt zich vooral op Brico omdat het bedrijf de Belgische marktleider is van de doe-het-zelfzaken en volgens Greenpeace dus een voorbeeldfunctie heeft. ‘Bovendien heeft Brico een zusterbedrijf, het Nederlandse Praxis, dat reeds alle producten met glyfosaat uit zijn winkels heeft geband. Expertise is er dus genoeg bij de moederholding Maxeda’, klinkt het bij Greenpeace. Daarnaast noemt Brico zichtzelf op hun website ‘een partner in duurzame ontwikkeling’. Hoog tijd dus om de daad bij het woord te voegen.
Greenpeace hoopte dat eerst Brico overstag zou gaan, waarna de kleinere retailers zouden volgen. Maar het lijkt erop dat éérst de kleinere winkels tot actie over gaan en niet Brico. Greenpeace laat namelijk weten dat er daar nog geen verbetering is: ‘We hopen dat zij het goede voorbeeld van de andere winkels volgen die wél al actie hebben ondernomen. We doen zeker voort met onze campagne.’
Ecologische alternatieven
Onder meer Colruyt en tuincentrum Interflower hebben de glyfosaathoudende producten wel al uit hun winkelrekken geband. Bij Interflower willen ze hun klanten bewust maken dat er betere manieren zijn om onkruid te bestrijden. ‘Ons tuincentrum heeft besloten dat we alles wat milieuvriendelijker moeten gaan aanpakken. Dus daarom introduceren we nog meer groen en bio in Interflower.’ Ook in Halle bij tuincentrum Ecoflora zijn er alleen maar ecologische alternatieven van de kankerverwekkende onkruidbestrijder aanwezig.
Voorzorgsprincipe
Als glyfosaat zo schadelijk is, waarom is het dan niet verboden om het te verkopen? Dat verbod komt er misschien, maar dan pas ten vroegste tegen eind 2017. Tegen dan moet de Europese Chemicaliëngemeenschap (ECHA) duidelijkheid brengen over de impact van deze stof op mens en milieu. Zolang hier geen uitspraak over wordt gedaan is glyfosaat bij ons niet officieel verboden.
© 2017 – StampMedia – David Panis
---
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 20/01/2017