Vandaag start de twintigste editie van het Afrika Filmfestival in Leuven. Tot Paaszaterdag biedt het filmfestival honderden films en tal van activiteiten aan. Coördinator Manon Janssens is trots op de rijke Afrikaanse filmcultuur. “Onze samenleving weet helaas nog te weinig over Afrika.”

Het Afrika Filmfestival in Leuven is toe aan de twintigste editie. Twee weken lang biedt het Afrika Filmfestival films uit Afrika en over het op een na grootste continent aan. Ook tal van activiteiten en gastsprekers zullen aanwezig zijn. Coördinator Manon Janssens wil de stereotiepe beeldvorming breken. “Onze samenleving weet weinig over Afrika en denkt alleen maar aan armoede, dikke buiken en verkrachtingen.”

Hele plaatje tonen

De Afrikaanse cultuur laten zien via films is volgens Het Afrika Filmfestival de beste manier. “De media tonen altijd maar één kant van het Afrikaanse verhaal. Dat kan voor ons dus niet! Wij willen graag op een genuanceerde manier het heel plaatje tonen”, aldus organisatrice Janssens.

Het Afrika Filmfestival opent het festival met de Ethiopische film Difret in de Kinepolis Leuven. Die film won maar liefst zeven Césars, de Franse variant van de Oscars. “Het is een primeur, want Difret werd nog niet vertoond in België. We verwachten dus veel filmliefhebbers vanavond”, vertelt Janssens.

Elephant’s Dream

Meer dan 10.000 bezoekers heeft het filmevenement jaarlijks in Leuven. In Hasselt en Maasmechelen worden de films ook uitgezonden. “Jammer genoeg zijn er doorheen het jaar niet veel Afrikaanse films in de zalen. Ik vrees dat ze niet commercieel genoeg zijn”, zegt Janssens.

Het Afrika Filmfestival is één van de belangrijkste festivals van de Afrikaanse films in Europa. Ze willen graag meer cultuur in de bioscopen, maar ook in de Belgische media. De films van het Afrika Filmfestival worden ook getoond in de KU Leuven. De studenten aan de faculteit Geneeskunde kregen vorige week de film Elephant’s Dream te zien. “Leuven heeft veel internationale studenten die we graag willen betrekken in ons verhaal”, meldt Janssens.

"Anders nooit te zien"

Bevrijdingsfilms vzw werkt samen met het Afrika Filmfestival om alle films te ondertitelen. “Onze sterktepunten zijn dat we films tonen die anders nooit te zien zijn, en die dan ook verspreiden naar de rest van de wereld.” Janssens is verrast door de vele positieve reacties die het festival altijd krijgt. “De bezoekers en studenten zijn altijd razend enthousiast over onze films. Een motivatie om verder te doen!”

Bekijk de trailer:

© 2015 - StampMedia - Ornella Schreurs