Anno 2018 wonen er in Antwerpen zo’n 7777 mensen van Sub-Saharaanse Afrikaanse afkomst. Dat zijn er ongeveer zeventig procent meer dan in 2003. Stilaan vinden ook zij de weg naar de gemeenteraadsverkiezingen. StampMedia legde zijn oor te luister bij enkele kandidaten. Vandaag: Meredith Agyin en Monique Amoako (Beiden 21) van Sp.a.
Meredith Agyin en Monique Amoako
21 jaar
Beide Ghanese roots
Studente Communicatiemanagement aan de Thomas More-hogeschool (Mechelen) en rechtenstudent aan VUB
Sp.a, Deurne, plaats 5 en Sp.a, stadslijst, plaats 17
Hoe zijn jullie aan politiek begonnen?
Meredith Agyin.: “Voor was het een onverwachte wending. Toen ik in 2017 Miss Obaasima (Missverkiezingen bestemd voor Belgische vrouwen met Ghanese afkomst om verandering en empowerment te brengen bij de Ghanese diaspora in België, nvdr) werd, woonde ik nadien veel evenementen bij. Op een van die evenementen werd ik aangesproken door Frank Vercammen (Lijsttrekker van Sp.a Deurne, nvdr). Hij vroeg mij of ik niet wilde deelnemen aan de bijeenkomsten van Sp.a Deurne. Dat wilde ik wel. Tijdens een van die bijeenkomsten ging het over vrouwenrechten. Daar had ik een uitgesproken mening over. De partijleden waren zo onder de indruk dat ze mij gevraagd hebben of ik me kandidaat wilde stellen voor de districtslijst.”
Monique Amoako: “Mijn vader (Richard Nana Amoako, partijlid van Sp.a, nvdr) vroeg me al 6 jaar om lid te worden van de Sp.a, maar ik vond dat er moed nodig was om de stap naar politiek te zetten. Mijn visie veranderde toen Tom Meeuws mij aansprak in 2017 en later dit jaar. Ik had daarna nog een meeting met Jinnih Beels en Tom Meeuws en zo besloten we dat ik op stadslijst zou staan.”
Wat heeft er jullie aangetrokken in de Sp.a?
Amoako: “Ik heb mij altijd mezelf als een socialist beschouwd. De mens moet op de eerste plaats staan. Ik had me ook bij andere linkse partijen zoals Groen en PVDA kunnen aansluiten, maar Sp.a past beter bij mijn profiel. Het is immers de partij die de mens meer in voorop stelt en het is bovendien een evenwichtige partij.”
Agyin: “Sp.a biedt veel opportuniteiten aan jongeren. Zoals Monique ook al eerder zei, is Sp.a een evenwichtige partij die de mens op de eerste plaats zet. Dat vind ik heel belangrijk.”
Meredith, je bent in 2017 Miss Obaasima geworden. Hoe ben je dat geworden? Heeft deze gebeurtenis tot een groter politiek engagement geleid?
Agyin: “Om eerlijk te zijn twijfelde ik eerst om deel te nemen aan de wedstrijd, maar ik ben er uiteindelijk toch voor gegaan. Toen ik mij inschreef, kreeg ik een intensieve opleiding, waaronder mediatraining. Zonder mijn deelnamen had ik waarschijnlijk niet genoeg zelfvertrouwen gehad om in de politiek te stappen. Miss Obaasima heeft mij uit mijn comfortzone gehaald.”
“De belangrijkste reden van mijn deelname was dat ik me wilde focussen op de problemen binnen de Ghanese gemeenschap. Ik vind het jammer dat Ghanese meisjes liever in hun comfortzone willen blijven en ik wil daar met deze verkiezingen verandering in brengen. Ik hoop dat de Ghanese community achter mij zal staan.”
Monique, jouw vader, Richard Nana Amoako, is ook partijlid bij Sp.a. Heeft hij jou beïnvloed om aan politiek te doen en zo ja, in welke mate?
Amoako: “Mijn vader heeft mijn keuze om aan politiek te doen zeker beïnvloed. Hij is mijn rolmodel. Ik ben een heel gevoelig persoon, en ik wil niet meer aan de zijlijn staan. Ik wil niet dat mensen van hogerop over mijn toekomst en die van mijn kinderen beslissen. Mijn vader heeft altijd in mij geloofd, ook al ben ik de 3de van 5 kinderen. Hij vindt dat ik genuanceerd en diplomatisch ben en dat mijn profiel goed past in de politiek.”
Wat willen jullie als Afro-Antwerpenaren veranderen met de komende verkiezingen?
Amoako: “Er moet echt iets gedaan worden aan het openbaar vervoer in Antwerpen… Een jaarabonnement bij De Lijn kost ongeveer 300 euro, maar wat heeft het voor zin als het aanbod op zich niet zo goed is? Ik vind ook dat de uitleentermijn van de Velo van 30 minuten naar 1 uur verlengd zou moeten worden.”
Agyin: “Er moet een efficiënt openbaar vervoer komen in Antwerpen. Ik ben trots op het Velo-systeem, maar het moet eenvoudiger gemaakt worden voor de klanten.”
Amoako: “Ik wil een aanspreekpunt worden voor de Afrikaanse gemeenschap in Antwerpen. Ik vind het jammer om te zien dat de Engelstalig Afrikaanse gemeenschap en de Franstalige Afrikaanse gemeenschap moeilijkheden hebben om samen te leven. Gelukkig brengt de Nederlandse taal ons samen.”
Agyin: “Het wordt tijd dat de Afrikaanse gemeenschap in Antwerpen als een team begint te werken. Alle Afrikanen hebben dezelfde huidskleur, waarop wachten we om onze gemeenschap op te tillen? Ik wil dus de Afrikaanse gemeenschap vertegenwoordigen, maar ook mijn dubbele identiteit bespreekbaar maken.”
Wat zijn jullie laatste woorden?
Amoako: “Ik hoop dat de verkiezingen goed verlopen en dat de N-VA na 14 oktober verdwijnt.”
Agyin: “De mensen binnen de Afrikaanse gemeenschap in Antwerpen moeten samenwerken, zodat ze sterker in hun schoenen staan. Ik wil hierbij terugkomen op het interview met Randy Kalemba: ik heb begrip voor de verontwaardiging in onze gemeenschap en ik sta zeker niet achter zijn partijkeuze. Maar wat ik wel apprecieer is dat hij bewustzijn wil creëren voor zijn eigen gemeenschap. Ik wil namelijk hetzelfde doen, maar dan wel bij een verschillende partij.”