Vrijdag 13 maart werd het nieuwe federale onderzoeksproject inzake digitale inclusie, IDEALiC, voorgesteld. Minster van Telecommunicatie en Digitale Agenda, Alexander De Croo (Open VLD) stelde het project voor aan academici, beleidsmakers en middenveldorganisaties.

Het project wordt gefinancierd door de federale onderzoeksinstelling Belspo en werd gepresenteerd bij iMinds-SMIT, een onderzoekscentrum in telecommunicatie, informatie en media verbonden aan de VUB. Het is het tweede initiatief van De Croo om België op de digitale kaart te zetten.

Digital Minds for Belgium

In februari lanceerde de vicepremier de raad van de ‘Digital Minds for Belgium’, een groep van twintig specialisten uit de digitale wereld die België moeten helpen een inhaalbeweging te maken op vlak van digitale ontwikkelingen. In vergelijking met andere landen, loopt België erg achterop wat betreft digitale ontwikkelingen.

Maar terwijl de focus van Digital Minds op meer economische kansen aan overheid en privésector aanbieden ligt, draait het bij IDEALic om inzichten verweven voor een nieuw e-inclusiebeleidskader.

Digitaalvaardigheid

Typerend voor IDEALiC is dat het een samenwerking is over de taalgrenzen heen, met onderzoeksgroepen iMinds-SMIT-VUB en FTU Namur. Bovendien blijft het onderzoek weg van de traditionele tweedeling tussen ingesloten en uitgesloten groepen op basis van sociaaleconomische factoren, zoals inkomen, leeftijd en geslacht.

Recente studies tonen aan dat deze factoren niet langer volstaan om digitale uitsluiting te verklaren, geeft onderzoekster Ilse Mariën (iMinds-SMIT) aan: “Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar toch is niet iedereen even digitaalvaardig.”

Uit onderzoek blijkt dat 47% van de Belgen onder het gemiddelde scoort qua ‘internetvaardigheid’. 50 % van de senioren heeft zelfs nooit gebruikt gemaakt van het internet. Volgens Gerard Valenduc (FTU Namen) is dit problematisch omdat het digitale landschap in België in stroomversnelling is. Veel publieke diensten worden gedigitaliseerd.”

E-inclusie naar hoger niveau

De centrale onderzoeksvraag van IDEALiC moet daarom een antwoord bieden op hoe een e-inclusiebeleid initiatieven en oplossingen kan zijn voor digitale en sociale uitsluiting. Door middel van een innovatieve aanpak en de combinatie van theorie, praktijk en beleid willen de projectpartners het Belgische e-inclusieonderzoek naar een hoger niveau tillen.

De kern van het onderzoek berust op empowerment en autonomie om digitale inclusie aan te wakkeren. Met diepte-interviews wordt in de loop van vier jaar gekeken hoe leeftijd een effect heeft op e-inclusie. Maar omdat leeftijd niet alles verklaart, wordt ook gekeken naar de verhouding tussen burger en overheid, die de diensten immers aanbiedt.

“Niet enkel voor happy few

Na vier jaar hopen de onderzoekers een duidelijker beeld te hebben van de pijnpunten en hoe ze verholpen kunnen worden. De Croo benadrukt de noodzaak van het project: “Onze samenleving ondergaat een ontzettend grote digitale transformatie die heel wat nieuwe kansen biedt. We moeten er over waken dat zoveel mogelijk mensen daar hun voordeel uit kunnen halen. Dat begint met voldoende digitale skills. De regering moet erop toezien dat dit een verhaal voor iedereen wordt en niet enkel voor de happy few.”

© 2015 – StampMedia – Sakina Elkayouhi



Dit artikel werd gepubliceerd door DataNews.be op 17/03/2015