In Nederland stelde de club AZ een alternatieve straf voor aan supporters die kwetsende liedjes zingen. Ze moeten gaan praten met kankerpatiënten. "Zo'n initiatief nam men in België nog niet," zegt Pierre Cornez van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), "maar het is een goed alternatief voor een stadionverbod."
Zestien supporters van de Nederlandse club AZ Alkmaar kregen in januari een stadionverbod. Ze riepen 'kankerjood' naar de Ajax-speler Demy de Zeeuw, wiens moeder aan kanker lijdt. Die scheldpartij vond plaats tijdens een match tussen AZ en Ajax in oktober. AZ besliste in samenwerking met KWF Kankerbestrijding om de kwetsende supporters een alternatieve straf op te leggen. Ze moeten gesprekken voeren met mensen die aan kanker lijden. Het alternatieve traject zou zo'n 15 tot 20 uur in beslag nemen en het bestaat onder meer uit een voorlichtingsdag.
Normvervaging
Steven Van Beethoven, veiligheidsverantwoordelijke van Germinal Beerschot, vindt een alternatieve straf voor een stadionverbod een goed idee. "Het gaat hier over normvervaging. De meeste supporters roepen dingen zonder de betekenis ervan te kennen. Sommige supporters houden zich zelfs bezig met het maken van scheldliederen. We moeten ze doen beseffen dat ze daarmee mensen kwetsen. Door de supporters met kankerpatiënten te laten praten worden ze met hun neus op de feiten gedrukt."
Andere scheldwoorden
Kristiaan Van den Eynde, supporter van Germinal Beerschot, denkt niet dat de alternatieve straffen zoals bij AZ iets zullen uithalen. "Kwetsende termen krijgen bij supporters een andere betekenis en worden grappig voor hen. Als ze het woord 'kanker' niet mogen uitspreken, zullen ze andere scheldwoorden zoeken."
Beter dan vroeger
"De situatie is minder erg dan enkele jaren geleden," benadrukt Pierre Cornez van de KBVB. "Clubs geven meer sancties dan vroeger zoals een stadionverbod of een boete. Een alternatieve straf zou zeker goed in het systeem passen voor het bestrijden van scheldkoren in het voetbal."
Geen alternatieve straf
In België geven de clubs momenteel enkel een boete of een stadionverbod voor verbaal geweld. "Het is ook moeilijk om bij dat soort geweld daders aan te duiden, want de camera's waarover de stadions beschikken, kunnen geen geluid opnemen," legt Van Beethoven uit. "Stewards proberen te constateren wie schuldig is, maar dat is niet evident."
© 2010 – StampMedia – Laure Van Gestel
Dit artikel werd gepubliceerd door Dilbeek-Malcontenten op 10/02/2010