Anderlecht gaat toch in beroep tegen de vier wedstrijden schorsing die Marcin Wasilewski kreeg voor zijn elleboogstoot aan Peter Delorge in de wedstrijd tegen Sint-Truiden. Hoe kan je nu in beroep gaan tegen zo een gevaarlijke overtreding? Hopelijk krijgt Wasilewski in beroep een zwaardere straf.

Tijdens het competitieduel Sint-Truiden - Anderlecht (2-2) op 18 maart gaf Wasilewski in de 81e minuut in de aanloop naar een hoekschop Peter Delorge een forse elleboogstoot. De STVV-aanvoerder was even buiten bewustzijn en werd onmiddellijk naar het ziekenhuis afgevoerd. Uiteindelijk kwam hij er vanaf met een barstje in de neus. Een slag tegen je hoofd is levensgevaarlijk, Delorge heeft geluk gehad.

Het Sportcomité schorste op 3 april Wasilewski voor vier speeldagen. Daar komen nog twee speeldagen voorwaardelijk bij als hij nog eens een rode kaart pakt. Een veel te lichte straf. Toen Liersespeler Boban Grncarov op de 24e speeldag tegen Standard tot tweemaal toe aan de haren van Felipe trok en Pocognoli een duw in het gezicht gaf, kreeg Grncarov dezelfde schorsing als Wasilewski. Aan de haren trekken of iemand zijn neus breken, een klein verschil toch.

Leugentje om bestwil

De schorsing van de Poolse rechterflankverdediger gebeurde op basis van tv-beelden, want tijdens de wedstrijd floot scheidsrechter Sam Loeman voor een andere fout. In zijn verslag schreef hij dat hij floot na een duel tussen Mbokani en Euvrard, terwijl hij na de match aan de media vertelde dat hij floot na wat geduw en getrek aan de tweede paal. Maar in beide gevallen was er helemaal niets aan de hand. Dat is dan ook het argument waarmee Daniel Spreutels, de clubadvocaat van Anderlecht, Wasilewski verdedigt.

Spreutels bedoelt dat de scheidsrechter wel voor de fout op Wasilewski floot, aangezien op de tv-beelden niets te zien was van de twee andere zogezegde fouten die Loeman aangaf. Als Loeman floot op de aanslag op Delorge, dan kan Wasilewski niet meer vervolgd worden via de tv-beelden. Hoogstwaarschijnlijk dekte Loeman zich in: hij zag Delorge plotseling bewusteloos liggen en wist niet wat er gebeurde. Daarom verklaarde hij achteraf dat hij voor een andere fout floot, een leugentje om bestwil, omdat Wasilewski anders niet meer geschorst kan worden.

Smerige truc

Wat een smerige truc van de clubadvocaat om zo via het reglement Wasyl vrij te spreken. Wat dat betreft treed ik voetbalanalist en ex-voetballer van Club Brugge Gert Verheyen bij. "Bij zulke overtredingen, ook al heeft de scheidsrechter het niet gezien, moet je nog kunnen schorsen", zei hij in Extra Time. Stel nu dat Loeman floot voor de elleboogstoot en dat ook toegaf, dan kreeg Wasilewski gewoonweg geen schorsing. Onvoorstelbaar toch.

Bovendien gaat de clubadvocaat te ver in zijn commentaar. "Wasilewski schorsen zou een inbreuk op de ethische waarden betekenen", vindt Daniel Spreutels. Het woord ethiek hoort hier niet thuis. Als Anderlecht daadwerkelijk ethische waarden zo belangrijk vindt, dan moet de club niet voor vrijspraak gaan.

Ethiek, een relatief begrip

Anderlecht vond zelf dat Wasilewski te ver ging. Geef hem dan als club een schorsing. De Poolse verdediger kreeg enkel een geldboete van 4000 euro van de club. "Omdat het onaanvaardbaar is en ingaat tegen de ethische waarden van de club", legde algemeen directeur Herman Van Holsbeeck uit. Gedraag je als club dan consequent in plaats van opportunistisch. Geld is zo gemakkelijk, met zijn maandloon is die boete een peulschil. Wat voor signaal geef je daarmee aan de jeugd? Het bestuur heeft toch duidelijk niet altijd de touwtjes in handen.

Zielige persstop

Na de wedstrijd tegen Standard besloten de Anderlechtspelers een persstop in te voeren. Trainer Ariël Jacobs wist van niets, maar het bestuur keurde de actie goed. Uiteindelijk hief Anderlecht na vier dagen de persstop op, omdat volgens de spelers Wasilewski te hard werd aangepakt door de pers. De kapitein van Anderlecht, Lucas Biglia, schoof op zijn slippers aan bij de persconferentie om in het Spaans (hij speelt al een eeuwigheid voor Anderlecht en kan nog steeds geen Frans of Nederlands) de berichtgeving over Wasilewski te veroordelen. Wat een belachelijke vertoning van (pseudo)vedetten om Wasilewski te beschermen. Sommige spelers hadden niet eens de bewuste beelden bekeken en vonden toch dat hun ploegmaat geen straf verdiende. Ze noemden de elleboogstoot zelfs 'een onbewuste fout'. En dan het op de pers steken, wat een circus…

© 2012 - StampMedia - Sander Carollo


Deze column werd gepubliceerd door Extrasport op 14/04/2012
Deze columnwerd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 14/04/2012
Deze columnwerd gepubliceerd door Nieuws.be op 14/04/2012
Deze column werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 16/04/2012