Op de redactie van het jongerenpersagentschap StampMedia was Imade Annouri (Groen) woensdagmiddag te gast voor een chatsessie met jongeren. Een uur lang kon iedereen die dat wilde een vraag stellen aan de politicus. “Als je meer punch, meer solidariteit, meer ecologie en meer positiviteit in het Vlaams parlement wilt, dan moet je op mij stemmen.”
Omdat Meyrem Almaci (Groen) naar de opnames van een uitgesteld tv-debat moest, werd haar plek achter de laptop door Imade Annouri ingenomen. De 30-jarige Antwerpenaar staat op de derde plaats van de Vlaamse kieslijst voor Groen. Normaal gezien leidt die plaats niet automatisch tot een mandaat, maar op basis van voorkeursstemmen hoopt Annouri toch een zitje in het Vlaams parlement te veroveren. “De campagne is tot nog toe een echte rollercoaster geweest. Vooral de laatste dagen ren ik van hot naar her. Ik probeer er het maximum uit te halen.”
Recent onderzoek toont aan dat 16% van de stemgerechtigden niet gaat stemmen, of blanco/ongeldig stemt. Volgens Annouri moeten jongeren net luid hun mening laten horen. “Op dit moment zie je heel wat mensen afhaken, omdat partijen en politici meer op elkaar kappen dan met oplossingen komen. Jongeren beseffen ook niet altijd dat politiek iets is waar ze elke dag mee in contact komen. Het is dus belangrijk dat we ze terug in de politiek betrekken. Niet één keer om de zoveel jaar, maar elke dag van de week, het hele jaar door.”
“Overheid heeft racisme doodgezwegen”
Annouri krijgt als allochtone politicus vragen over racisme, dat nog steeds een prominente rol in onze samenleving speelt. “Dat staat ook zwart op wit te lezen in allerhande internationale studies, die aantonen dat we in Vlaanderen nog heel wat werk voor de boeg hebben. Op vlak van tewerkstelling, huisvesting en onderwijs, om er maar een paar te noemen”, weet Annouri. Als adviseur instroom allochtone studenten aan de KU Leuven heeft hij vastgesteld dat er te weinig doorstroom van bepaalde groepen naar het hoger onderwijs is. “Dat heeft vaak niets met capaciteiten of competenties te maken.”
“De overheid heeft het racismeprobleem de voorbije jaren gewoon doodgezwegen. In een steeds diversere samenleving kan dat echt niet door de beugel. Als overheid moet je heel duidelijke signalen geven. Voer praktijktests in en hang er sancties aan vast; creëer meer diversiteit in het personeelsbestand en zorg ervoor dat je gevallen van racisme duidelijk kunt aangeven en vervolgen.”
Jongerenbanenplan
Groen zet zelf stevig in op haar jonge politici. Haar parlementsleden scoren in alle analyses hoog voor hun werk in de oppositie. Toch rijst de vraag of Groen klaar is om te regeren. Het partijprogramma krijgt namelijk regelmatig de sticker “onrealistisch” opgeplakt. Annouri weerlegt die stelling: “Ons programma is vooral heel ambitieus. Wij geloven meer dan ooit in de maakbaarheid van een vertrouwensvolle samenleving.”
De partij wil vooral de werkloosheid terugdringen. “Momenteel zijn er te weinig vacatures zijn voor het aantal werklozen. Er moeten in eerste instantie meer jobs bijkomen. Daarom willen we de lasten op arbeid verlagen, zodat bedrijven makkelijker mensen kunnen aanwerven, en milieuvervuiling zwaarder belasten. Ten slotte moeten we in duurzame energie investeren. Volgens berekeningen van de klimaatcoalitie kan de overheid daarmee tussen de 20.000 en 60.000 jobs creëren.”
“Wat we vooral niet mogen doen, is de schuld bij de werklozen leggen”, zegt Annouri. “Een werkloze moet je begeleiden, niet sanctioneren!” Ook jongeren zonder baan moeten bijgestaan worden. “Investeer in een jongerenbanenplan, zoals de Europese Unie van ons vraagt. Zorg voor stages, zodat iedere jongere relevante werkervaring kan opdoen en sociaal kapitaal opbouwen. Verplicht bedrijven met meer dan vijftig werknemers, om minstens één percent jongeren aan te werven.”
“They talk the talk, but they don't walk the walk”
Critici stellen dat Groen haar uniek verkoopargument verloren heeft, nu zowat alle partijen een eigen visie op ecologie uitgedokterd hebben. “Ik denk integendeel dat we nu meer dan ooit nodig zijn”, riposteert Annouri. “Veel partijen gebruiken maar al te graag de woorden ecologie en duurzaamheid, maar als je het gevoerde beleid bekijkt, dan zie je dat niets minder waar is. They talk the talk, but they don't walk the walk.”
“De overheid heeft nog steeds geen noemenswaardige stappen naar duurzame energie gezet en kiest daarentegen voor absurde mobiliteitsoplossingen zoals de Oosterweelverbinding. Wij nemen de uitdagingen serieus en hebben daar ook concrete oplossingen voor”, onderstreept het lid van de districtsraad Antwerpen. “In die zin blijf ik erbij dat we uniek zijn: Groen is de enige partij die ecologie én sociale rechtvaardigheid combineert.”
Jeugdige vurigheid
Als slotwoord neemt Annouri het beleid van de regering-Peeters nog eens flink op de korrel. “De afgelopen jaren was de Vlaamse regering een grijze bedoening. Het modderde maar wat aan en er is te weinig gerealiseerd. Als je meer punch, meer solidariteit, meer ecologie en meer positiviteit in het Vlaams parlement wilt, dan moet je op mij stemmen.”
De chatsessie met jongeren was voor Annouri, oprichter van een interculturele voetbal- en basketbalclub, een fijne ervaring. “Ik vind het concept erg origineel. Aan de vragen merk ik dat de jeugd over uiteenlopende thema’s nadenkt.” Toch valt het hem op dat steeds meer jongeren zich apolitiek gedragen. “Ik kom niet met één bepaalde oplossing voor de proppen, maar pleit voor een brede maatschappelijke denkoefening. Ik denk bijvoorbeeld aan een schoolvak als maatschappelijke bouwstenen, zodat scholieren al op jonge leeftijd met politiek in contact komen.”
Herlees hieronder de chatsessie met Imade Annouri of download de PDF:
© 2014 – StampMedia – Laurens Soenen
Dit artikel werd gepubliceerd door deredactie.be op 21/05/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 22/05/2014