Antwerp Street Kicks lokte op zondag 11 september tienduizend bezoekers naar Park Spoor Noord met een waaier aan urban-activiteiten. Organisator Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad gaf een platform aan de vele gedaantevormen van urban, zoals skating, graffiti, breakdance en rap.

Met tienduizend waren ze. Ouders, kinderen en liefhebbers van de urban scene die uit hun geasfalteerde straten, geometrisch uitgehouwen skateparcours en houten podia waren opgetrommeld om Park Spoor Noord te verbouwen tot een ware urban-beleving.

De stadsomgeving gebruiken, in letterlijke en figuurlijke zin, typeert het urban-fenomeen. Rappers gieten hun ervaring in vlammende lyrics, skaters berijden alles waar over 'gegrind' kan worden en graffitikunstenaars zijn niet verlegen om treinen, autostrades en bruggen van een likje verf te voorzien.

Zaky Chan

Een redelijk nieuw aspect van urban is 'parkour' of 'free running'. De opzet van de sport is simpel: geraak zo snel mogelijk van A naar B en gebruik obstakels als uitdaging. Op YouTube staan duizenden filmpjes van waaghalzen die over daken, muren en andere objecten lopen en daarbij onmogelijke salto's maken. Het Antwerpse Team Freefun introduceerde op Antwerp Street Kicks hun opvatting van parkour.

Rasechte Antwerpenaar Zakaria El Boudaten, Zaky Chan van de waaghalzen, onderwijst zichzelf al ettelijke jaren op YouTube en vatte samen met zijn Team Freefun post in de hangar van Park Spoor Noord om tegen de muren op te lopen. Niet uit verveling, maar om hun behendigheid en lenigheid te tonen. Aangezien Park Spoor Noord over weinig gebouwen en muren beschikt, verkozen El Boudaten en zijn maten om de kunst van tricking te tonen.

Hoewel de moves van Zacky Chan niet zouden misstaan in een Jackie Chan of Jet Li-film, benadrukte de jongeman de vreedzame aard van de sport: Tricking is een combinatie van turnen, breakdance en capoeira, maar het is zeker geen vechtsport."

Low Impact Man

Professionele platzak en rapper Halve Neuro zorgde samen met zijn gevolg voor hilarische herinterpretaties van moderne hiphop, maar wel met het nodig respect voor het genre. "Wij rappen over dingen die mensen kennen zoals het frietkot of de velo in 't stad." Nonkel Guy, dj van Halve Neuro, beaamt dit: "Als wij zouden rappen over geld, auto's en vrouwen zouden wij stevig uit de toon vallen." Het drietal, dat al meer dan twintig jaar bezig is met hiphop, vindt het goed dat hun muziek in de smaak valt bij een jong publiek: "Dit betekent dat de nieuwe generatie hiphop klaarstaat", besluiten ze.

Een evenement zonder ecologische boodschap is anno 2011 ondenkbaar, daarom nodigde Jongerenhoofdstad Steven Vroman of Low Impact Man uit. Vroman reist met zijn CO2-neutraal voertuig door België om een milieuvriendelijke levensstijl ludiek te promoten: "Mijn LIM-mobiel beschikt over zonnepanelen, dynamo-aandrijving, een zonnekoker en een ijskast van keramiek." De opgewekte elektriciteit drijft een fruitmixer aan die verse smoothies maakt. "De onderliggende boodschap is dat we anders en minder energie moeten verbruiken", geeft hij nog mee.

© 2011 - StampMedia - Tekst: Vincent Buyssens, foto: Alexander Godts


Dit artikel werd gepubliceerd door AEYC op 13/09/2011