Het belooft een bruisende zomer te worden volgens de organisatoren van het cultuurfestival de Zomer Van Antwerpen. "Het programma is bekend, maar we hebben nog veel verrassingen in petto", vertelt programmator Patrick De Groote. "Ook deze zomer loont het weer de moeite om in de stad te blijven."

In het nieuwe hoofdkwartier van de Zomer van Antwerpen (ZVA) in de wijk Zurenborg gaf cultuurschepen Philip Heylen een toespraak op een oud wrak. Hij maakte de toehoorders nieuwsgierig naar de vele culturele evenementen die in juli en augustus de stad zullen opvrolijken.
Op de agenda staat een waaier aan theater-, muziek- en circusvoorstellingen. Uitrusten kan in de zomerbar waar je naast frisse drankjes en lekker eten ook een zomerbibliotheek vindt.

Jong geweld

Dit jaar is Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad (AEYC) en dat is ook de ZVA niet ontgaan. Het festival richt haar pijlen op jongeren met gratis acts op maat. In de Zomerfabriek, een café gebouwd op een voormalig industriële site, vormt nachtlawaai geen hinder voor de buurt. Tijdens de 'Late Night Sessions' komen dj’s draaien en worden documentaires en kortfilms getoond op een groot scherm in de open lucht. Jonge dj’s delen het podium met maar liefst 48 binnenlandse en buitenlandse dj’s. De muziekstijl verschilt elke weekdag: lounge en funk op woensdag, Balkanmuziek op donderdag en electro en rock op vrijdag.

In een spectaculaire houten theatertoren gebaseerd op het Elizabethaanse Globe Theater in Londen, zit het publiek rond de artiest, net als in de tijd van Shakespeare. ZVA biedt er gepeperde stand-up en intieme concerten. Wie het graag laat maakt, kan een nachtje slapen in het nabijgelegen Nulsterrenpension.

Een ode aan de verbeelding

Kijk je wel naar 'Komen Eten', maar heb je er geen flauw benul van aan welke kant het mes ligt en welke vork dient om vis te eten? Volg dan een etiquetteles. Kom luisteren naar een piloot die met een mysterieuze machine begroeid met uitheemse vegetatie naar hier is gevlogen. Of volg een videoparcours waar je kunt luisteren naar het verhaal van vluchtelingen in Europa. Deze editie heeft bovendien een eigenzinnige show waarin 'Le Bare' gepresenteerd wordt. Deze ogenschijnlijke banale plastieken koker kent een groot succes in het buitenland, omdat hij mensen geluk schenkt.

Zomer voor iedereen

Vaak zijn de tickets meteen de deur uit. Dit jaar liggen 7.400 tickets opzij die je niet op voorhand kan reserveren. Zo kan je onmogelijk elke keer naast de kaarten grijpen. Muziek in de Wijk, de Zonsondergang en openluchtfilms aan de Schelde zijn sowieso gratis. De organisatie zet zich ook in om de vertoningen toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers en doven, blinden en slechtzienden. Cultuurambassadeurs informeren de mensen over het programma in hun buurt. Veel voorstellingen vinden plaats op pleintjes en in parken. Wie graag als eerste op de hoogte is, houdt best de sociale media in de gaten.

Meer info op: www.zva.be

© 2011 - StampMedia - Charlotte Jaros en Marieke Van Cauwenberghe