(MO*) Negen leerlingen van twee Antwerpse athenea sliepen gedurende acht dagen bij Palestijnse families in de Westbank en Nazareth en bij Joden in Israël. ‘We bezochten verschillende Palestijnse en Israëlische vredesactivisten die ondanks de impassie van het conflict nog geloven in dialoog’, vertelt Lukas Pairon, mede-oprichter van de organisatie achter het project, de 3dePARTIJ.

Gedurende het schooljaar bezochten een aantal Israëlische en Palestijnse vredesorganisaties verschillende Antwerpse scholen. Zo was Breaking the Silence in mei 2011 te gast in Antwerpen. Dit vredesinitiatief werd opgericht door Israëlische soldaten die burgers bewust willen maken van de wantoestanden van het Israëlische leger in de bezette gebieden.

Na verschillende getuigenissen van vredesbewegingen, brachten negen Antwerpse jongeren zelf een bezoek aan Israëlische en Palestijnse activisten. Volgens leerling Farah El Bastani is die persoonlijke ervaring met het leven in Israël en de bezette gebieden heel belangrijk. ‘Ik ben moslim en mijn omgeving denkt heel zwart-wit over het conflict, maar ikzelf had er geen duidelijke mening over. Ik wilde erheen zodat ik het dagelijske leven daar kon opsnuiven en om te weten wat er eigenlijk gaande is. Maar uiteindelijk ben ik nu nog meer verward dan toen ik vertrok, lacht El Bastani.

Rabbijnen zetten zich in voor Palestijnen

‘De jongeren reisden langs verschillende vredesinitiatieven doorheen de Palestijnse gebieden en Israël’, vertelt Karin Heremans, directrice van het Koninklijk Atheneum Antwerpen en mede-initiatiefnemer van het project. Zo bezochten de leerlingen het stadje Bil’in dat in juni een slag thuishaalde na zes jaar betogen tegen de Muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Door de wekelijkse vreedzame betogingen in het stadje, verplaatste Israël een barricade en kregen de inwoners van het dorp meer landbouwgrond. Bil’in is voor Farah el Bastani een voorbeeld waarom de vredesinitiatieven wel uitmaken. ‘Ze hebben heel lang moeten betogen voor ze iets bereikten, maar het is vaak in de media gekomen en het initiatief verspreidt zich naar andere dorpen. Uiteindelijk is het de inwoners van Bil’in gelukt.’

Julie Mallentjer leerde door de reis vooral dat niet alle Israëli’s en Palestijnen tegenover elkaar staan. ‘We ontmoetten bijvoorbeeld ook rabbijnen die zich inzetten voor Palestijnen.’ Rustam Baratov herinnert zich de Israëlische jongeren waarbij ze overnachtten. ‘We hebben lang met hen gepraat over het conflict. Ze waren muzikanten en wilden samen dingen doen met Palestijnen. Volgens mij is muziek en cultuur een heel goed middel om de beide partijen dichter bij elkaar brengen.’

Positief verhaal

Het project is een initiatief van 3dePARTIJ. 3dePARTIJ is een vredesinitiatief van Karin Heremans, Mohammed Filali, hoofddocent islam aan het Koninklijk Atheneum Antwerpen, professor Rik Coolsaet (UGent), mensenrechten- en vredesactiviste Simone Susskind en Lukas Pairon, directeur van het muziekensemble Ictus en Music Fund.

3dePARTIJ wilt een stem geven aan vredesactivisten uit Israël en de Palestijnse gebieden die nog wel geloven in het belang van samenwerking tussen beide partijen van het Israëlisch-Palestijns conflict. ‘Het beeld dat de media verspreiden over het conflict is vaak zeer gepolariseerd. Ook jongeren hebben vaak een zeer slechte kijk op het conflict’, vertelt Karin Heremans. ‘Wij willen een positieve en hoopvol verhaal naar buiten brengen. De moed en de hoop die mensen uit Israël en de Palestijnse gebieden samenbrengt is onvoorstelbaar.’ In een interview met MO* elders op deze site vertelt Lukas Pairon meer over het ontstaan en de missie van 3dePARTIJ.

© 2011 - MO* - Laurie Gadeyne