Van maatschappelijke onderwerpen tot liefdesliedjes: op de Antwerpse voorronde van Kunstbende mochten jongeren het beste van zichzelf tonen in naam van de kunst. De deelnemers, tussen 13 en 19 jaar, hadden allen een goede reden om mee te doen. “Ik wil mijn podiumvrees overwinnen!”
Op Fameus’ voorronde van Kunstbende lieten Antwerpse jongeren zaterdag hun talenten zien. Van maatschappelijke onderwerpen zoals de vluchtelingencrisis tot liefdesliedjes over hun ex: alles mocht én kon in naam van de kunst. Wij leerden, backstage in de Arenbergschouwburg, de deelnemers en hun acts beter kennen.
Sara (14) en Mika (16): Vriend als stockholmsyndroom
“Wil je gaan? Vraag het dan.” Op het podium staan twee meisjes naast elkaar. Ze zijn beiden aan elkaar verbonden met touw. Terwijl de ene probeert te ontsnappen, trekt de ander haar telkens terug.
“We wilden het stockholmsyndroom uitbeelden”, vertellen Sara en Mika. Dat syndroom is de situatie waarin een gegijzelde sympathie krijgt voor zijn/haar kidnapper. “Wij beelden het tussen twee vrienden uit,” verklaart Mika, “want slechte vrienden hebben volgens ons hetzelfde effect. Ook al weet je soms dat iemand een slechte invloed op je heeft, het voelt aan alsof je geen andere keuze hebt dan erbij te blijven. Daarom kozen we voor touwen, waarin je verstrikt raakt.”
Lisa, Lien en Lore (15): “Geïnspireerd door Always”
“Wij willen geen sexy Halloweenoutfits. Laat ons een monster zijn!”, schreeuwen Lisa, Lien en Lore in hun act. Alle drie zijn ze verkleed in verleidelijke kledij die je op elk Amerikaans feestje zou terugvinden. Maar dat willen ze net niet. Ze klagen in hun pleidooi de seksualisering van vrouwen aan. “Laat mij die seksistische gedachten uit je nek zuigen”, voegt een van de meisjes er nog aan toe.
“We werden geïnspireerd door de reclame van Always”, vertelt Lisa (15). “In die spotjes zie je hoe de maatschappij op vrouwen neerkijkt. Als je bij iets een vrouwelijk adjectief zet, wordt het plots negatief bekeken. Zelfs op school krijg je opmerkingen genre: Je kan dat niet omdat je een vrouw bent.”
Vijftienjarigen die een stuk maken over feminisme lijkt op het eerste zicht niet voor de hand liggend. Toch is het volgens Lisa net op die leeftijd dat meisjes de seksualisering van vrouwen het meest aanvoelen. “In de puberteit voel je je benauwd”, legt ze uit. “Dan komen die beledigingen net harder aan.”
Naoufel (19): Rapper in allerlei talen
Terwijl de meeste rappers in het Nederlands of het Engels hun liedjes ten berde brengen, koos Naoufel voor een combinatie van het Nederlands, Frans en Arabisch. “Ik heb mijn eigen stijl”, lacht Naoufel. “Ik mix verschillende talen en stijlen door elkaar. Ik weet niet hoe ik precies op het idee kwam.”
“Ik ben heel toevallig met rappen begonnen”, vertelt Naoufel. “Er was een feestje op school waarbij je op een podium je talenten kon laten zien. Ik probeerde daar, voor het eerst, te rappen. Het was zo goed gelukt dat ik het ben blijven doen”, lacht de 19-jarige Antwerpenaar.
Ragma (17): “Podiumvrees overwinnen”
Ragma schrijft sinds haar twaalfde liedjes. De jongedame, die over een prachtige stem beschikt, speelt sinds haar zesde viool en stond daardoor al vaak op de planken. Toch heeft ze al twee jaar last van podiumvrees. “Dat is me plots overkomen. Ik doe mee aan Kunstbende om die angst te overwinnen.”
Ragma bracht op gitaar twee zelfgemaakte liedjes voor. “Ik zoek een uitdaging. Ik heb nog nooit mijn eigen werk voor anderen gezongen. Ik haal mijn inspiratie vooral uit het dagdagelijkse leven. Dingen die ik zelf meemaak of zie op straat inspireren me.” En nu maar hopen dat de plankenkoorts vermindert.
© 2016 – StampMedia – Matthias Vanherle