Amper 28% van de studenten slaagt volledig in het eerste jaar van de hogeschool. Dat blijkt uit een rapport van het Ministerie van Onderwijs. De Arteveldehogeschool in Gent ontwikkelde met klaarvoorhogeronderwijs.be een online tool die studenten wegwijs moet maken bij het kiezen van de juiste opleiding.

"De sleutel om die slaagcijfers op te krikken, ligt niet in het lanceren van toegangstests", vertelt Hilde Van Puyenbroeck, diensthoofd studieadvies aan de Arteveldehogeschool. "Enkel een betere begeleiding van het studiekeuzeproces van laatstejaarsleerlingen van het middelbaar onderwijs kan een oplossing bieden. Er is immers een duidelijk zichtbare correlatie tussen basiscompetenties op vlak van studiekeuze, taal, ICT en studiemethode en de slaagpercentages in het eerste jaar hoger onderwijs."

Doeltreffende voorbereiding

Via de screening op klaarvoorhogeronderwijs.be wordt de jongeren in de eerste plaats een spiegel voorgehouden: welke instapcompetenties heb je nodig in het hoger onderwijs, en waar sta ik? "We merkten op dat veel leerlingen moeilijkheden hebben bij de overstap van het middelbaar naar het hoger onderwijs", legt Van Puyenbroeck uit.

"Door te screenen in de laatste graad van het middelbaar ontstaat er een extra tijdsmarge waarin de missende vaardigheden kunnen worden bijgeschaafd. We vinden het als hogeschool belangrijk om het secundair onderwijs te ondersteunen bij een doeltreffende voorbereiding van hun leerlingen", aldus het diensthoofd.

Gat in de markt

"Arteveldehogeschool wil het platform gratis aanbieden zodat iedereen er gebruik van kan maken. We zoeken naar mogelijkheden om samen te werken met enkele universiteiten of andere hogescholen om ons onderzoek verder te kunnen uitbouwen", vertelt Van Puyenbroeck.

"In 2011 hebben we ingezet op de vorming van CLB's (Centra voor leerlingenbegeleiding) en secundaire scholen", vult Van Puyenbroeck aan. "We zijn heel Vlaanderen rondgetrokken om ons instrument bekend te maken. Zelf werden we aangenaam verrast door het grote succes van de tool: een bereik van 8.500 leerlingen en 1.500 begeleiders op 1 jaar overtrof onze stoutste verwachtingen", lacht ze. "Dit werkmiddel was wat we nodig hadden om efficiënt te kunnen werken. We hebben het gat in de markt gevonden!”

Zicht op studiekeuzeproces

Studenten op de campus Hoogpoort van de Arteveldehogeschool reageren positief op het nieuwe werkinstrument. Ilse vertelt dat ze goed is in planning maar dat ze niet zo zelfzeker is. "We leren onszelf beter kennen en krijgen een persoonlijke feedback via testen. Bovendien heeft de website ook een frisse lay-out."

"De tool heeft een aantal leerlingen concreet geholpen zicht te krijgen op hun studiekeuzeproces", reageren enkele docenten. "We werken momenteel een lessenpakket uit rond onderwijsloopbaanbegeleiding waarin deze website zal worden opgenomen. Het is bovendien een gemakkelijke manier om de studenten te bereiken. Ze werken graag in een digitale omgeving en zijn ermee vertrouwd."

© 2012 - StampMedia - Valerie Schreurs


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 02/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 02/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Engineeringnet.be op 02/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 02/10/2012