© Soma Neuts

In de Kempen gaat dit weekend de 42e editie van Reggae Geel door. Het festival kan voor haar opbouw rekenen op tal van vrijwilligers, waaronder ook asielzoekers uit het Fedasil-opvangcentrum uit Arendonk.

Torwald © Soma Neuts

Het festivalterrein, gelegen in de Belse bossen, is een plek van verbinding waar meer dan zeventig vrijwilligers met diverse achtergronden elkaar tegemoetkomen. “Tussen het werken door wordt er ook veel plezier gemaakt met elkaar”, bemerkt vrijwilliger Torwald. Samen met zijn vrienden werkt hij volop aan de ‘bounce’, een grote tent waar voornamelijk Dancehall muziek wordt gespeeld. Dankzij mijn vrienden heb ik het festival ontdekt. Ik ben hen daar nog steeds dankbaar voor. Ik omschrijf mezelf als een gamer, dus het is niet slecht voor mij dat ik van tijd tot tijd eens de handen uit de mouwen steek”, lacht Torwald.

Bovendien leven de vrijwilligers als één hechte bende toe naar het festival. “Tijdens de opbouw eten we gezamenlijk en overnachten we op de camping. Naast het werken maken we veel plezier samen. Het werk kan soms wel zwaar zijn, maar de gezellige sfeer die er tegenover staat, is onvoorwaardelijk.” Ook voor Organisator Kris Eelen was het een blij weerzien met zijn vrijwilligers. “Na de coronapauze was het warme weerzien voor sommigen zelfs best emotioneel.

Prachtig landschap

De opbouw van het festival neemt twee tot drie weken in beslag. Diverse organisaties van heinde en ver zetten zich in om van het festival iets moois te maken. Ook bewoners van het Fedasil opvangcentrum Arendonk helpen mee aan de opbouwfase. Bewoner Fernando uit El Salvador: “Momenteel zijn we bezig met het installeren van hekken en houten planken. Ik vind het heel leuk om hier te zijn. Hierdoor leer ik ook de andere mensen beter kennen. Het landschap is ook prachtig om te zien. Als de muziek zal weerklinken, gaat het hier alleen nog maar mooier worden.”

Teamcoach Sander ondersteunt zo’n twintig bewoners uit het asielcentrum. “De eerste week helpen tien bewoners mee aan de opbouw en in de slotfase coach ik tien andere bewoners. Dit doe ik intussen meer dan acht jaar. Het is mooi om te zien hoe de bewoners naar elkaar toegroeien tijdens deze fase. Dankzij Reggae Geel zie ik meer openheid ontstaan en zoeken ze meer toenadering tot elkaar. Eens het festival begint, voelen we ons trots. We hebben dan het gevoel dat we samen iets bereikt te hebben. Het wordt alvast een mooie editie!”, lacht Sander.


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 04/08/2022.

vorige volgende