Een gesproken krant op cd-rom bestaat al drie jaar voor mensen met leeshandicaps. Vanaf 26 mei brengt Kamelego ook een gepersonaliseerde versie uit, waarbij de lezer enkel zijn favoriete rubrieken binnenkrijgt.
Op 6 juni 2008 lanceerde Kamelego de Audiokrant op cd, ingelezen door synthetische spraak. De monotonie van de stem weegt niet op tegen de tijdwinst. "Als een echte spreker de krant inleest, duurt dat een week. Zo lang wil niemand op nieuws wachten", zegt Bart Simons, webtoegankelijkheidsspecialist bij AnySurfer. Ivo Van Genechten en Guido Serpieters storen zich wel aan uitspraakfouten: Facebook wordt 'fassébook' en soms legt de spraak verkeerde accenten. "Engelse paragrafen zijn gemakshalve met de Nederlandse spraaksynthese voorgelezen, terwijl een Engelse versie bestaat", betreurt Serpieters. Toch kan hij de krant niet missen. "Ze is vollediger dan de braillekrant", stipt Van Genechten aan. Zonder computer beluistert hij de Audiokrant online via de ORIONWebbox, een toestel voor o.a. ondertiteling en nieuws. Serpieters verkiest dan weer de Daisy-speler: een compact apparaat voor luisterboeken en tijdschriften op cd.
Weinig jongeren
Vooral senioren lezen de Audiokrant. "Jonge internetgebruikers lezen het nieuws via braille- en spraaksoftware", meent Raf Braspenning (31). "De site van De Standaard is perfect toegankelijk. Handig voor een pauze op mijn werk." Braspenning deelt de abonnementskosten met een vriend: "Ik ontvang de krant digitaal, hij op papier. Kies ik voor de Audiokrant, moet ik de volle pot betalen."
Nieuwe media
Vanaf 26 mei kan elke abonnee zijn krant automatisch downloaden en opslaan op een medium naar keuze. "Nu heb ik geen tijd om nog voor mijn werk het nieuws in mijn iPod te laden", vertelt Simons. "Omdat ik geen internet heb op de trein, kan ik ook niet online luisteren." Net als Simons juicht Serpieters de nieuwe ontwikkelingen toe: "Soms hapert de cd of krijg ik nu eens geen krant, dan weer dubbelexemplaren. Met downloads is dat probleem van de baan."
Voortaan ontvangt de abonnee enkel zijn favoriete rubrieken. Dit heeft vooral praktische voordelen. "Hoe compacter de krant, hoe minder tijd de download in beslag neemt", legt Simons uit. "Maar sommige gebruikers zullen misschien te veel rubrieken weglaten en belangrijk nieuws missen."
Auditief bladeren
De Audiokrant is opgemaakt in Daisy. Via deze structuur kan de luisteraar, net zoals de ziende lezer, doorheen de krant bladeren op titel en rubriek. "Maar titels als 'meerdere artikels' zeggen niet veel", aldus Serpieters.
Nederland loopt achter
Momenteel zijn in België De Standaard en Het Nieuwsblad in audiovorm beschikbaar. In Nederland verschijnt enkel het NRC dagelijks via synthetische spraak. Uit andere kranten spreekt de redactie wekelijks een selectie in. "Je kunt wel een abonnement nemen op het pakket elektronische tijdschriften en kranten", vertelt Simons. "Dat biedt toegang tot bijna alle dagbladen via braille- en vergrotingssoftware. Maar je moet wel achter je computer blijven zitten om alles te lezen", besluit Simons.
© 2011 - StampMedia - Ellen Kil
Dit artikel werd gepubliceerd door Achterhetnieuws.be op 26/05/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door RadioVisie op 27/05/2011