Op de brug tussen het Zuiderterras en het Steenplein in Antwerpen vond op 23 december de Baby Run plaats, een vrijwillig initiatief uit solidariteit voor kinderen met een handicap. Elke deelnemer tussen 1 en 6 jaar was ervan overtuigd dat hij/zij de loopwedstrijd ging winnen. Maar iedereen besefte dat vele kinderen niet in staat zijn om een dergelijke race te lopen.

Hart voor Handicap lanceert de oproep “Mijn kind heeft een handicap. Wat nu?”

Hart voor Handicap vzw, de opvolger van de Sinterklaasactie van De Standaard, riep burgers en verenigingen op om initiatieven te nemen omtrent kinderen met een handicap. Ouders van kinderen waarbij een handicap wordt vastgesteld, worden in het begin aan hun lot overgelaten en zitten met allerlei vragen. Wat gebeurt er nu? Bij wie kunnen we terecht? Hart voor Handicap wil deze kloof tussen diagnose en hulpverlening helpen dichten. Met de steun van De Standaard willen zij de ouders meer begeleiden in hun fase van ontreddering en hen een hart onder de riem steken doormiddel van vrijwillige initiatieven.

Run baby run!

Er kwamen vele voorstellen uit de bus. Daarvan werden elf initiatieven geselecteerd, onder meer de Baby Run. Kinderen van 1 tot 6 jaar oud lopen een parcours van honderd meter. Zij kunnen zich laten sponsoren door familieleden. Dit is de enige loopwedstrijd binnen hun leeftijdscategorie. “Het draait hier voornamelijk om het familiegebeuren en meer bepaald om solidariteit,” vertelt Dirk Dalle, voorzitter van Hart voor Handicap. “Mensen kunnen storten, een bedrag doneren of hun kleine dreumes sponsoren. Tot op vandaag, hebben we al een bedrag van 50.000 euro kunnen inzamelen,” aldus Dalle.

De Baby Run was alvast een succes. Maar er volgen nog meer projecten die ouders van kinderen met een handicap willen steunen. Hart voor Handicap wil af van het doemdenken dat kinderen met een handicap ziet als een probleem. Voor vele ouders is het verwerkingsproces van de diagnose zwaar, maar daarna gaan ze het ervaren als positief en uniek. Dat blijkt alvast uit de vele getuigenissen op de site van Hart voor Handicap (www.standaard.be/hartvoorhandicap)

© 2008 – StampMedia – Ingrid Faes