Het is een jubileumeditie voor vzw CirQ en hun circusgezelschap Bataclan. Ze staan intussen 10 jaar in de Gentse binnenstad, ditmaal in de Artevelde Hogeschool. Voor de feestganger meteen dé editie om eens af te zakken naar de Willem de Beersteeg. “Wij maken alles zelf, op een unieke manier. Een hell of a job.”

Sinds jaar en dag staat vzw CirQ op de Gentse Feesten garant voor ongedwongen jolijt in de Gentse binnenstad. Op de vraag over hoeveel jaren en dagen het precies gaat, zijn de antwoorden verdeeld. “Laat het ons houden op tien jaar”, steekt Xavier Cloet nonchalant van wal.

De jolige bende van CirQ vzw brengt tijdens de Gentse Feesten 2015 hulde aan zichzelf met zijn tienjarige jubileumeditie. Die vindt dit jaar niet plaats op het gebruikelijke pleintje in de Willem de Beersteeg, maar wel op de aanpalende open ruimte van de Artevelde Hogeschool.

Toch werd de vertrouwelijke omgeving niet helemaal overboord gegooid. “Op ons vertrouwde pleintje organiseren we dit jaar Traject B, een tentoonstelling van secundaire objecten uit de kunstcollectie van CirQ”, geeft curator Goran Grahovac aan. “Het gaat om decorstukken die ooit gebruikt moesten worden om een concept uit te werken, maar in de vergetelheid zijn geraakt”.

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157655629454440

Lof der zotheid

Wie even rondkijkt, merkt tussen de voorwerpen een bizar konijn en een ruimteschip (?) op. Algauw wordt duidelijk dat CirQ vzw zich niet makkelijk in een hokje laat duwen. “Wij werken met mensen van allerlei allooi, met een voorliefde voor alles wat zot is”, vertelt organisator Xavier Cloet. “Via onze sociale projecten worden die mensen in ons collectief ingezet. Zo heb je Bruno, de man die rond zijn beenstompje een worst bond en zichzelf langzaam opeet. Of Techno Tom, die volledig verlamd is, maar er toch in slaagt om de kinderkarretjes voort te trekken.”

De positiviteit die zijn medewerkers uitstralen, vindt Cloet dan ook heel belangrijk. “In een ideale wereld stelt de Belgische staat ons een vliegtuig ter beschikking, steken we daar onze decors in en landen we op plaatsen waar te veel pessimisme heerst. Een decor van CirQ zou op dit moment in de straten van Athene niet misstaan”, stelt Cloet.

Maatwerk

Onder die aanstekelijke ongedwongenheid gaat ook hard werk schuil. “Waar elders op de Gentse Feesten podia en stellingen gehuurd worden, maken wij voor de Gentse Feesten alles zelf én op een unieke manier. En dat is one hell of a job”, vervolgt Cloet zijn uitleg. “CirQ staat sinds jaren garant voor het betere maatwerk. Mocht men morgen de Antwerpse Feesten willen organiseren, dan kan men zeker bij ons terecht”, dolt Cloet.

Wordt het harde werk hen toch even te veel, dan kunnen de mannen van CirQ nog altijd vertrouwen op hun oog voor mooie decorstukken. Zo kocht de vzw voor deze jubileumeditie de laatste mobiele peepshow van Vlaanderen en Nederland. “Tijdens deze editie van de Gentse Feesten mag iedereen die wil een try-out komen doen. Alles kan en alles mag, zolang het de mensen maar triggert”, vertelt Cloet. “De beste acts houden we dan voor onze peepshow waarmee we binnen afzienbare tijd Europa zouden willen rondtoeren.”

Overnacht als levend kunstwerk

Voor de feestgangers die niet genoeg kunnen krijgen van de Cirqosfeer, bedacht CirQ vzw het verandahotel. “Wie wil, kan via onze site een overnachting voor 2 personen boeken”, vertelt curator Goran Grahovac. “Tussen de tentoongestelde werken op het pleintje aan de Willem de Beersteeg vind je ons uniek verandahotel op wielen. Wie erin slaapt, weet dat hij door anderen gezien kan worden. Door de doorzichtige ramen worden onze gasten een tableau vivant tussen alle andere kunstwerken”, besluit Grahovac.

© 2015 – StampMedia / Mediaraven – Timothy de Ghouy, Niels D’Haene en Miek Thieren


Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 19/07/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door DeWereldMorgen op 19/07/2015