© Terence Wong

In het algemeen wordt ervan uitgegaan dat niet veel senioren moderne technologie gebruiken. Dat stereotype wil ik doorbreken. Ze gebruiken het wel, maar op andere manieren dan de jongere generaties. Ik ging op bezoek bij enkele senioren van de seniorenvereniging S-Plus en van het woonzorgcentrum Huis Sint-Jozef. Zij vertelden enthousiast hoe ze aan de slag gaan met hun laptop, desktop, smartphone of tablet.

Gustaaf Roef is een veteraan op het gebied van informatica. Heel zijn carrière heeft hij gewerkt met computers en ook als gepensioneerde is hij er nog bijna dagelijks mee bezig. Hij programmeert bijvoorbeeld en hij leert leden van S-Plus werken met computers, smartphones, enzovoort. Bovendien is hij volledig uitgerust met een smartphone, tablet, laptop en desktop. "Ik gebruik mijn desktop het liefst omdat ik het grote scherm fijn vind", legt Gustaaf uit. "Mijn tablet en smartphone zijn handig voor onderweg of op vakantie." Hij gebruikt zijn technologische snufjes voor belangrijke zaken en om te communiceren met familie en vrienden. Natuurlijk dienen ze ook ter ontspanning. "Als mijn vrouw tv-kijkt en ik vind het programma niet leuk, dan kijk ik iets anders op mijn desktop", geeft Gustaaf al lachend als voorbeeld.

Voor Hans Beers is het belangrijk om een beetje bij te blijven met de nieuwe technologieën. Dat doet hij met zijn laptop. "Ik vind het wel jammer dat je een beetje afhankelijk wordt van technologie", zegt hij. "Je moet je identiteit een beetje prijsgeven om bepaalde functies te kunnen gebruiken. Daarom gebruik ik mijn laptop zo weinig mogelijk." Als Hans zijn laptop wel gebruikt dan is dat hoofdzakelijk om zijn e-mails te lezen en te beantwoorden. Af en toe een spelletje patience vind hij ook wel tof. Hans is een gepensioneerd kunstschilder. Op het einde van mijn bezoek liet hij nog snel zijn eigen webpagina (hetstillepand.art) zien. "Vroeger had ik mijn eigen galerij waar ik graag mijn tijd spendeerde. Nu al mijn werken online staan, ga ik daar soms nog eens kijken", zegt hij met trots.

Monique Mervielde doet van alles op haar laptop. "Door mijn computer blijf ik op de hoogte van allerlei zaken", vertelt ze. "Ik bekijk Facebook, lees mijn e-mails, bankier en zoek soms iets op." Ze vindt vooral Facebook belangrijk. "Door foto's en berichten van vrienden en familie te zien, weet ik wat ze doen, en dat vind ik leuk. Maar zelf plaats ik nooit iets." Monique besteedt doorgaans weinig tijd aan haar apparaat, meestal maar een halfuurtje elke ochtend en middag. "Ik kijk liever de hele dag tv terwijl ik ondertussen brei of haak", zegt ze nog.

"Ik vind mijn smartphone vooral belangrijk omdat ik daarmee makkelijk contact kan houden met vrienden en familie." Via sociale media, zoals WhatsApp, Facebook en Hoplr, blijft Cathérine De Geyter verbonden met anderen. Ze vindt haar toestel ook superpraktisch. "Op mijn smartphone staan mijn digitale klantenkaarten en kranten. Ik gebruik hem soms om online boodschappen te doen en om te bankieren", geeft Cathérine als voorbeelden. Als ze haar e-reader niet bij zich heeft, leest ze ook haar e-boeken op haar toestel. "Ik besef nu dat ik mijn smartphone meer gebruik dan ik denk", zegt ze verwonderd.

Toen ik bij Jeanne Bollen aanklopte, was ze al druk bezig op haar computer. Ze zocht online naar nieuwe inktpatronen voor haar printer. "Ik lees graag artikels van de VRT. Die druk ik af omdat lezen op papier makkelijker is dan op de computer", legt ze uit. Naast nieuwsartikels printen, checkt Jeanne ook regelmatig haar e-mails op haar toestel. Ze heeft ook een favoriete applicatie: MuseScore. Dat is een app waarmee je kan componeren. "Soms maak ik muziek met zangteksten voor mezelf", vertelt Jeanne me nog.

"Bellen met familie, berichtjes sturen naar familie, nieuwsberichten lezen, voetbaluitslagen bekijken en soms klassieke muziek luisteren, dat doe ik het meest met mijn smartphone", zegt Siegfried Vermeiren. "Ik vind het best wel moeilijk om mijn smartphone te gebruiken. Maar ik ben blij met wat ik ermee kan en meer moet ik ook niet kunnen." Siegfried is wel handig met de computer. Maar zijn laptop ligt helaas al een tijdje te stoffen op zijn bureau. Veel van zijn tijd spendeert hij namelijk aan zorg en liefde voor zijn vrouw, met wie hij een kamer deelt.

 

vorige volgende