Euforie toen Selah Sue overlaatst bekendmaakte dat ze haar american dream gaat najagen. Vaak wordt vergeten dat de Belgische muziekindustrie nog tientallen andere succesvolle exportproducten telt. Vooral de zogenaamde italodisco breekt potten in het buitenland en hun wedren lijkt nog maar begonnen.

Italodisco doet spontaan denken aan foute eightiestaferelen met dito kapsels, maar dat is het anno 2012 al lang niet meer. Gebruikmakend van synthesizers en allerlei futuristische geluiden leidt het disco-subgenre tegenwoordig menig twentysomething naar de dansvloer. Daarbij scheren de Belgische acts in het bijzonder hoge toppen.

Evolutie sinds 2004

The Magician, Mickey, Attar! … Relatief onbekend in eigen land, maar des te meer in het buitenland. Brusselaar Mickey is formeel: "Dit zijn opwindende tijden voor de Belgische italodiscoscene." Zijn laatste single Love For Sale schoot als een raket de blogosfeer in en nu schuimt hij de hipste clubs van de wereld rond, van New York tot Shanghai. Volgens Dirk De Ruyck, oprichter van het Gentse italodiscolabel Smile Recordings, is die boom van de Belgische italodisco een orgelpunt van een evolutie die al lang aan de gang is. "Die evolutie is al sinds 2004 aan de gang. Toen haalde ik Lindstrøm & Prins Thomas binnen bij Eskimo Recordings (De Ruycks voormalige platenlabel nvdr.)."

Nieuw concept vanaf april

Maar heeft de jeugd van tegenwoordig – wie zich daar ook toe wil rekenen – wel nood aan feestjes met gesofisticeerde disco in tijden waar loeiharde dubstep de plak zwaait? Afgaande op successen zoals het Giorgio Moroder-geïnspireerde feest tijdens het Internationaal Filmfestival van Gent en de hoogdagen van de Brusselse club Libertine Supersport, wel. De Ruyck: "Die mensen zullen dan niet lang op hun honger moeten blijven zitten, want in april 2012 wordt er een nieuw concept, dat zich focust op italodisco, gelanceerd."

© 2012 - StampMedia - Fernand Van Damme


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 17/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 17/02/2012