GENK - Samen met Martin De Poorter werd Amélie Vanhees dit jaar derde bij de vierde editie van Mondial du Pain, een bakkerswedstrijd in Frankrijk. De Poorter: “Met Amélie in de competitie hebben we de jongste bakster die België ooit vertegenwoordigde. En met haar hebben we de derde prijs behaald.”

Hoe hebben jullie je voorbereid op de wedstrijd?
De Poorter: “We hebben een jaar intens samengewerkt en getraind. De training begon met het naar voren brengen van ideeën van koeken of broden die we wilden maken. Eerst werkten we op 'tijd' en daarna kwamen het gewicht en de andere criteria erbij. Het is een wedstrijd van acht uur, in die tijd moet alles klaar zijn, dus ik en Amélie hebben hard gewerkt om op elkaar ingespeeld te zijn.”

Met welke emoties gaan jullie naar zo’n wedstrijd?
(beiden lachen)
De Poorter: “Met enorm veel stress. Iedereen die naar een wedstrijd gaat, wil de top bereiken. Als je niet met die verwachting vertrekt, blijf je beter thuis.

Tien baguetten

Hoe verloopt de wedstrijd?
De Poorter: “De wedstrijd duurt acht uur met verschillende onderdelen die zeer streng gejureerd worden. Zo moesten wij tien baguetten van 55 centimeter en 200 gram maken. Amélie moest individueel twee zachte luxe degen maken voor koeken tussen 90 en 100 gram. Er moest een brood gebakken worden dat typisch was voor ons land, en een biobrood. Ons biobrood was van A tot Z beargumenteerd. In dat laatste onderdeel hebben we de eerste prijs gewonnen.”

Jullie team bestond uit meer dan twee bakkers. Wie werkte er met jullie naar deze wedstrijd toe?
De Poorter
: “Heel het team van de Belgische wedstrijd Aspirant Baker stond achter ons. We hadden coaches, mensen voor de boekhouding. Echt een hele goede steun."

Van kinds af aan

Hoe is jullie passie voor het bakken tot stand gekomen?
De Poorter
: “Mijn vader was patissier en zo ben ik er eigenlijk een beetje ingegroeid van kinds af aan.”
Vanhees: “Mijn mama werkte bij een bakker toen ze zwanger was en ik denk dat het mij heeft beïnvloed om zelf te beginnen.”

Waar ligt voor jullie het plezier van het bakken?
Vanhees
: “Gewoon het  zien hoe een mooi brood uit jouw oven komt en hoe mensen het daarna consumeren. Je maakt iets dat mensen daarna op tafel zetten, dat is iets om echt trots op te zijn.”

Amélie, hoe is het om als jongere bakker te zijn? Heeft dat een groot effect op je sociaal leven?
Vanhees
: “Je past je aan. Tijdens de werkdagen werk je aan iets wat je graag doet en in je vrije dagen leer je genieten van het leven.”

Wil je na deze ervaring nog verder gaan met bakken?
Vanhees
: “Natuurlijk! Bakken is voor mij het leukste wat er is. Op de wedstrijden kun je veel creatiever zijn met je gebak dan op je gewone job.”

Liever een wedstrijd dan het gewone bakkersberoep?
Vanhees en De Poorter
: “Allebei!”

© 2013 – StampMedia – tekst: Maarten Rommes, foto: Machteld Bollen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 01/11/2013