reacties (0)


De jonge Antwerpse fotograaf Wim Tellier landde op 30 januari op de Zuidpool. Hij was daar in het kader van zijn nieuwste project “Protect 7-7”, een enorme foto-opstelling die 30.000 vierkante meter van het pooloppervlak bedekte.

De Antarctische opstelling van zes foto’s geeft naakte, zonnebadende ouderen weer die rusten op een bed van kinderportretten waarvoor de jonge fotograaf alle continenten afreisde. Op 28 januari begaven hij en zijn team zich, na een korte tussenstop in Kaapstad, onder leiding van poolspecialist Alain Hubert naar het Belgische Prinses Elisabeth Station, zo'n tweehonderd kilometer landinwaarts op het continent.

Meerdere primeurs

Na voorbereidende werken was het op maandag 2 februari zo ver: met behulp van de wind werden de foto's, elk 350 kg zwaar, door een team van vier personen opengelegd en verankerd. De volgende dagen fotografeerde Tellier zijn werk vanuit wat de eerste deltavlucht boven de Zuidpool werd. “Ik vroeg nog aan Alain hoe koud het daarboven zou zijn. ‘Frisjes’, zei hij”, vertelt Tellier tijdens de voorstelling van de making-of documentaire van het project. “Om goede opnames te maken, moest de piloot het toestel bijna volledig kantelen. Anders zouden de ski’s in de weg zitten. Daarna had ik enkele seconden om het beeld te maken alvorens we door de wind mee gerukt werden. Op zo’n momenten besef je pas hoe klein en nietig je bent tegenover de natuurkrachten.”

Barre zomertemperaturen

Tijdens de vluchten droeg de fotograaf tot acht lagen kledij en schoenen die tot -100 graden Celsius konden weerstaan. Daarnaast had hij overal chemische warmtestrips kleven. "Dan nog, met temperaturen tot -55 graden tijdens avondvluchten, kon ik ongeveer drie minuten foto's nemen voor mijn handen zo goed als bevroren waren." Na twee dagen opnames verdween de tentoonstelling, na amper twintig minuten sneeuwval, onder een dik sneeuwtapijt. In allerijl ging het team de foto’s te lijf met borstels en werden ze terug opgeplooid. Had de sneeuw kunnen aanvriezen, waren de foto’s gegarandeerd verloren gegaan.

Van Zuidpool tot Zuiderdokken

Van 23 tot 25 april zal het project ook in Antwerpen te bezichtigen zijn. De gratis tentoonstelling zal plaatsvinden op 2,5 hectare van de Zuiderdokken. Tegen betaling zal er ook een installatie beschikbaar zijn om vanuit de hoogte te bekijken. Op 24 januari plant de fotograaf een fotoshoot met 2000 kinderen uit verschillende scholen die de tentoonstelling zullen bezoeken. Na afloop van de tentoonstelling worden de foto’s versneden in stukken van 80 op 80 cm en als kunstobject geveild ten voordele van de Internation Polar Foundation.

Wilt u ook een stukje van de foto’s bemachtigen, neem dan vooral een kijkje op www.protect77.com

© 2009 – StampMedia – Gil Plaquet


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 10/03/2009


Reacties

Plaats een reactie