Zeshonderd jongeren van KRAS jeugdwerk kwamen onlangs samen in het BELvuemuseum, de Kamer en het Vlaams Parlement in Brussel. Daar konden ze reflecteren over achttien 'problemen' rond globalisering. “Je moest eens weten hoelang we discussiëren over bepaalde dingen, die mensen als vanzelfsprekend beschouwen."

Twintig scholen uit Vlaanderen en Brussel kwamen gedurende het jaar samen om te debatteren over globalisering. Dankzij KRAS of het scholierenparlement, georganiseerd door Globelink, leren jongeren op een ludieke manier hun eigen mening verdedigen.

Elke regio houdt met verscheidene scholen een aantal zittingen waarin de leerling een rol krijgt in een al dan niet fictief bedrijf. Zij moeten dan de ideologie van dit bedrijf toelichten. Na deze zittingen gaan alle scholen naar Brussel voor de overkoepelende slotzitting. In Brussel kunnen de leerlingen in commissies hun mening geven en over globalisering discussiëren.

Kritische burgers

Lut Dubois, leerkracht geschiedenis in het Sint-Pieters Instituut Turnhout, is begeleider van KRAS Noorderkempen. "Elk jaar vraag ik aan mijn leerlingen van de derde graad of ze willen mee doen aan KRAS. Het is een verrijking. Ik verplicht niemand mee te doen. Uit ervaring weet ik dat dit de leerlingen opener maakt. Tegenwoordig leren leerlingen wat ze moeten kennen voor een toets of proefwerk. Daar blijft het bij. KRAS maakt van jongeren kritische burgers. Samen met Het Heilig Graf, Sint-Victor en Sint-Jozef College hebben wij het hele jaar gediscussieerd", zegt een enthousiaste Lut.

"Er zijn meer redenen waarom de leerlingen willen meedoen. Politiek boeit hen en ze willen weten hoe die in elkaar zit of op een sympathieke manier iets bijleren en mensen leren kennen. Omdat meerdere scholen meedoen, leer je leeftijdsgenoten kennen en vrienden maken”, klinkt het bij Bert Hendrickx, leraar geschiedenis van Sint-Victor Turnhout.

Na de plenaire vergadering beginnen de commissievergaderingen in Het BELvuemuseum, de Kamer en het Vlaams Parlement. De jongeren formuleren voorstellen over de globalisering en de wereldwijde voedselproblemen. "Als de bonen van Kenia niet in een van onze doosjes passen omdat ze 'te groot ' zijn, worden ze weggegooid. Ook al is er niets mis mee”, merkt Jo Dalemans van Broederlijk Delen op. “Overproductie is ook een probleem”, zegt Francesco Vanderjeugd, vertegenwoordiger van Open Vld in het Vlaams Parlement. “Toen er nog melkquota waren, konden de boeren x liter melk aan de fabrieken leveren. Dit voorkwam overproductie. Nu er geen quota meer gelden, wordt meer geproduceerd in de hoop meer winst te maken. Maar het aanbod is nu groter dan de vraag."

Slotzitting

Na de plenaire zitting eten de jongeren 's middags in het Warandepark hun boterhammen op. Er zijn talloze ludieke en informatieve activiteiten. In de namiddag bereiden de jongeren de slotzitting voor. Van elke commissie krijgt iemand een minuut spreektijd om de voorstellen van de commissie toe te lichten. In het Vlaams Parlement strijden twee jongens om te mogen speechen voor een honderdtal jongeren. De achttienjarige Christophe Maes ‘wint’. “Leuk dat ze voor mij hebben gestemd. Ik heb nooit een probleem gehad om mijn mening te verkondigen. Dat zal het vandaag ook niet zijn voor de honderden mensen in het Vlaams Parlement”, zegt Christophe.

KRAS is ideaal voor jongeren die overwegen om politicus te worden. Het geeft een idee van hoe politiek in het dagelijkse leven werkt. "Je moest eens weten hoelang we discussiëren over bepaalde dingen, die mensen als vanzelfsprekend beschouwen. Er moet over de betekenis van elk woord nagedacht worden. Het is niet omdat ik wil dat iedereen stopt voor rood dat het effectief gebeurt. Je hebt overtuigingskracht nodig om dingen te kunnen veranderen. KRAS heeft net zoals andere bewegingen inderdaad invloed op onze huidige politiek", zegt politicus Sonia Beck die de slotzitting in de Kamer opende.

© 2015 - StampMedia - Tara Boutaleb



Dit artikel werd gepubliceerd op Allesoverjeugd.be op 20/05/2015