Het Amsterdamse DutchCulture en het Brusselse huis deBuren riepen 2015 uit tot jaar van BesteBuren. “Nederland en Vlaanderen hebben immers veel creativiteit te bieden, zowel nu als in de toekomst."

Nederlanders en Vlamingen zijn buren, delen taal, grote delen nationale geschiedenis en cultuur. Maar zoals het bij de meeste buren gaat, ontmoeten zij elkaar te weinig. Daarom gaat het Nederlandse DutchCulture, een advies- en organisatiebureau voor internationale culturele samenwerkingen, samenwerken met deBuren. Het Vlaams-Nederlands debat- en cultuurcentrum wil de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland bevorderen.

Dit jaar kunnen Vlamingen en Nederlanders genieten van een programma vol projecten van Vlaamse en Nederlandse bodem. Een uitwisseling van creatief talent tussen de twee landen staat hierbij centraal. Van beeldende kunst tot literatuur, van theater tot circus en van film tot nieuwe media, de meest uiteenlopende disciplines komen aan bod. Bovendien belicht BesteBuren niet alleen het werk van gevestigde kunstenaars. Ook beginnend talent krijgt de ruimte om hun creativiteit te tonen.

Clash of the Titans

Op 8 februari ging het jaar van BesteBuren van start met een Clash of the Titans, een mix van hiphop en spoken word. In het Centraal Station van Rotterdam werden reizigers ’s middags verrast met een spetterende battle tussen Vlaamse en Nederlandse hiphoppers. Gastheer Rajiv sprak liever van een ‘ontmoeting’ tussen de Vlamingen en Nederlanders. Zij hebben elkaar immers hard nodig, iets dat ook de dansers zelf benadrukken.

De Vlaamse Bruno (21) danst zes jaar bij dansschool Let’s Go Urban en merkt dat er in Nederland veel meer aandacht is voor hiphop. “Nederland ondersteunt hiphop veel meer. Vlaanderen zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen.” Gezamenlijk georganiseerde hiphop-events kunnen een goede stimulans zijn om de hiphopscene in Vlaanderen sterker op de kaart te zetten, vervolgt Bruno.

De Nederlandse Naomi (15) ziet een nauwere samenwerking met de zuiderburen ook wel zitten. “Wat ik zo mooi vind aan BesteBuren is dat het programma eenheid en gelijkheid creëert tussen de twee landen. Dat zou niet alleen in de culturele sector moeten gebeuren, maar ook op vlak van politiek en economie.”

Economie en cultuur

Terwijl de hiphopdansers en spoken wordartiesten veel bekijks hadden in het Centraal Station in Rotterdam, werd in film- en jazzhuis LantarenVenster het culturele jaar op officiële wijze geopend. Rotterdams burgemeester, Ahmed Aboutaleb, sprak trots over de viering van het twintigjarig bestaan van het culturele verdrag tussen Nederland en Vlaanderen.

“Het Nederlandse taalgebied is klein en moet net daarom gekoesterd en gestimuleerd worden”, meent hij. “De verbondenheid tussen Nederland en Vlaanderen is groot, door de gemeenschappelijke taal en cultuur, maar ook door de economische dynamiek die de havens van Rotterdam en Antwerpen samen bewerkstelligen.” Maar ook op cultureel vlak is blijvende stimulans nodig. “We moeten nieuwsgieriger zijn naar elkaars creatieve uitingen”, aldus Aboutaleb

Vlaams minister-president Geert Bourgeois benadrukte de lange gemeenschappelijke geschiedenis samen en pleit daarom voor nog nauwere samenwerkingen in de toekomst. “Samenwerking met Nederland staat hoog op de agenda. Met een succesvolle internationale coöperatie creëren we positieve beeldvorming van de lage landen in het buitenland” stelt hij. “In tijden van bezuinigingen hebben we elkaar immers harder nodig dan ooit.”

Cultureel verdrag

Moppen over Vlaamse en Nederlandse dialecten werden opgevolgd door artiesten als Typhoon, Brigitte Kaandorp en Jef Neve. Allen bewijzen dat beide landen genoeg creativiteit bevatten. Met BesteBuren bieden Nederland en Vlaanderen artiesten een podium om hun creativiteit te tonen.

Het project is niet de eerste culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. In 1995 tekenden beide landen een cultureel verdrag, om de creatieve sector te verbeteren. In 2015, het jaar van BesteBuren, wordt het twintigjarig bestaan van dit verdrag gevierd. Het jaar van BesteBuren loopt nog tot en met het slotfeest, dat op 14 februari 2016 in Brussel zal plaatsvinden.

© 2015 – StampMedia – Lisa van der Waal