Een reportage van Koppen wist ons te zeggen hoeveel werkdruk jonge artsen in opleiding ervaren. Werkweken van 60 uur of meer vormen geen uitzondering. Maar over het algemeen voelt de helft van de Belgische artsen zich niet fit genoeg om te blijven werken tot 65 jaar. Vooral artsen in opleiding ervaren veel stress en lopen het risico op een burn-out. Hoog tijd om het rustiger aan te doen met de onderstaande tips. 

Uit onderzoek aan de KU Leuven van professor Lode Godderis blijkt dat 17,8 % van de Belgische artsen te kampen heeft met een burn-out. “De oorzaak van een burn-out is altijd je werk. Je batterijen zijn leeg, waardoor je geestelijk en lichamelijk volledig op bent”, vertelt burn-outexpert Luc Swinnen.

Er wordt weleens gezegd dat vooral contactberoepen zoals dokters of journalisten een verhoogd risico hebben op een burn-out. Dr. Swinnen gaat hier niet volledig mee akkoord. “Iedereen met eender welk beroep loopt het risico op een burn-out. De boosdoeners zijn vooral de voortdurende e-mails, sms-berichten en sociale media. Ze komen extra bovenop ons werk en geven ons alleen maar meer stress.”

Jonge generatie

Vooral dokters in opleiding hebben te kampen met burn-out klachten. “Studenten staan onder veel druk tijdens de examenperiode door docenten en ouders. Ze willen zichzelf bewijzen en de angst om te falen, zorgt dan weer voor extra stress. De jonge generatie wil ook continu bereikbaar zijn, terwijl ze de smartphone beter opzij legt.”

De belangrijkste symptomen zijn extreme vermoeidheid, cynisme en een gebrek aan zelfvertrouwen. “Je kan makkelijk zes maanden buiten strijd zijn. Wanneer je te lang je lichaam negeert, kan een burn-out evolueren naar een depressie. Op tijd ingrijpen is dus zeker de boodschap.”

Beter voorkomen dan genezen

Heb jij last van lichte hoofdpijn of voel je dat je batterijen bijna leeg zijn? Doe het dan rustiger aan en probeer één of meer van onderstaande tips uit:

  • Neem minstens één uur middagpauze. Niet iedereen kan zich dat permitteren, maar het is een absolute aanrader.
  • Durf 'neen' zeggen tegen je collega’s of werkgever. Jezelf voortdurend opzij zetten voor anderen brengt op lange termijn niets op.
  • Wees niet te perfectionistisch. Door te hoge eisen te stellen aan jezelf heb je meer kans op ontgoocheling.
  • Leef gezond! Eet voldoende groenten en fruit en ga sporten.
  • Na je werkdag zet je best je gsm en laptop uit. Tijd om te rusten en je gedachten op nul te zetten.
  • Slaap minstens acht uur per dag. Veel mensen (vooral jongeren) onderschatten het belang van voldoende slaap. Nochtans is dit het beste medicijn om je energie op te krikken.

© 2015 StampMedia/21Bis - Julie Van den DriesschenDit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 16/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 16/05/2015