'Black Mass', de nieuwe actieprent van regisseur Scott Cooper, zal als afsluiter getoond worden op het Film Fest Gent. Niemand minder dan Johnny Depp kruipt in de huid van James ‘Whitey’ Bulger, de notoire leider van de Winter Hill Gang uit Boston. Heleen (25) ging kijken: "Is het de beste misdaadfilm ooit? Dat niet, maar het vormt zeker een mooi sluitstuk van het filmfestival."

'Black Mass' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van kleine garnaal Jimmy Bulger, die uit wist te groeien tot de belangrijkste speler in het Zuid-Boston van de jaren zeventig. Wat Bulgers verhaal zo interessant maakt, is dat het uitgerekend de FBI was die hem aan de macht hielp. Wanneer FBI-agent John Connololly Bulger binnenhaalt als informant om de heersende maffiafamilie uit te schakelen, maakt Bulger gretig gebruik van de FBI-bescherming om zelf uit te groeien tot de machtigste man in het gebied.

Johnny Depp is met ‘Black Mass’ niet aan zijn proefstuk toe binnen het gangstergenre. Eerder vertolkte hij ook al gangsters in 'Donnie Brasco' en 'Public Enemies'. Waar Depp in 'Public Enemies' net iets te veel charmeerde als de afgeborstelde John Dillinger, toont hij als Jimmy Bulger de grauwere kant van het gangsterbestaan. De acteur is haast onherkenbaar met zijn lichte Ierse huidskleur, onverzorgd gebit en terugtrekkende haarlijn. Maar het zijn vooral zijn helderblauwe lenzen die de aandacht trekken… en die je nachtmerries bezorgen.

Cumberbatch en Bacon

Depp is niet de enige blikvanger in 'Black Mass'. Hij wordt bijgestaan door een topcast met onder meer Benedict Cumberbatch ('Sherlock', 'The Imitation Game'), Dakota Johnson ('Fifty Shades of Grey'), Joel Edgerton ('The Great Gatsby') en Kevin Bacon ('The Following'). Wie op zoek is naar een prent met sterke vrouwelijke hoofdrollen, is bij ‘Black Mass’ niet aan het juiste adres. Johnson heeft helaas - net zoals haar medespeelsters  - weinig in de pap te brokken. De vrouwen zijn niet meer dan een katalysator voor Depps personage.

Cumberbatch en Edgerton maken dan weer wel indruk als Senator Billy Bulger en FBI-agent John Connolly, al hadden beide personages wat meer uitgediept mogen worden. De tegenstellingen tussen Jimmy en Billy kunnen niet groter zijn, iets wat cinematografisch ook mooi weergegeven werd in het kleurgebruik; Billy’s scènes zijn minder donker. Hij is de hardwerkende self-made man die zich heeft weten op te werken tot senator en die ondanks alles toch om zijn broer geeft. De Britse Cumberbatch is charismatisch genoeg om zonder kleerscheuren met het aartsmoeilijke accent van Boston weg te komen.
Edgerton kan zeker bekoren als John Connolly, een jeugdvriend van de Bulgers, die iets loyaler blijkt te zijn aan zijn verleden dan dat een FBI-agent betaamt. Al zou het personage nog een tikkeltje sterker geweest zijn als hij een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt had.

Intense scènes en algemene hilariteit

Zoals het een degelijke gangsterfilm betaamt, is er een behoorlijke dosis geweld aanwezig. Vriend of vijand, niemand is veilig voor Bulgers moordzuchtige, paranoïde persoonlijkheid. Helaas ligt de focus zo op Bulger dat het publiek weinig meeleeft als weer een of ander vlug geïntroduceerd personage het onderspit delft.

Een aantal op het eerste gezicht triviale scènes geven meer dimensie aan Depps personage. Al in de eerste minuten wordt duidelijk dat Bulger een man is waar niet mee te spotten valt. Hij is onstabiel en meedogenloos, psychotisch en onvoorspelbaar; wat zowel tot intense scènes als algemene hilariteit leidt. De discussie tijdens een BBQ met enkele corrupte FBI-agenten is zo absurd dat het humoristische taferelen oplevert. Depp zet een complex personage neer,  dat in al zijn slechtheid toch ook een menselijke kant heeft.

'Black Mass' is bovenal een film over connecties en loyaliteit. Hij legt de corruptie bloot die in de verschillende lagen van de machtsstructuur ingebakken zit. Is het de beste misdaadfilm ooit? Dat niet, maar het vormt zeker een mooi sluitstuk van het filmfestival.

© 2015 - StampMedia - Heleen Vanschoenwinkel