(Xioskrant) De boogschutterssport kampt met een interne vergrijzing. Schietclubs over het hele land zoeken tevergeefs naar jongeren om de boog weer op te nemen.

Boogschieten wordt al enkele jaren hevig gepromoot. Hoewel veel jongeren via hun spelcomputers de boog ter hand nemen, wordt deze actie niet vaak in de realiteit omgezet. Dat is een groot probleem. Veel clubs zien hun oudere leden vertrekken, zonder opvolging.

Luc Van Nuffel, coördinator van Bloso sportkampen, beaamt het gebrek aan jongeren in boogschietclubs. “Bloso organiseert in 2012 sportkampen ‘boogschieten en omnisport. De laatste jaren werden er slechts een handvol deelnemers genoteerd. Een grotere belangstelling voor het boogschieten valt niet meteen op.”

Invloed van ouders

Volgens Theo Brasseur, secretaris van de Koninklijke Edele Handboog te Waterschei, spelen ouders een grote rol in het proces. “Het is moeilijk om jongeren weer aan het boogschieten te krijgen. Onze Gilde heeft de laatste jaren wel enkele jongeren weten aan te trekken via een jaarlijkse opendeurdag. Het probleem is vaak dat de ouders te weinig tijd of interesse tonen in de sport, en dat ze dan meestal na enkele maanden of jaren weer afhaken. “

Ook elders krijgen de schietgilden te maken met een gebrek aan jonge leden.  Ivan Van de Casteele, voorzitter van de Koninklijke Handbooggilde uit Sint-Andries, merkt op dat ook de Brugse clubs in het duister tasten. “Naar mijn bescheiden mening is de jeugd niet zo gewonnen voor boogschieten”, klinkt het. “Er worden wel voldoende promoties gedaan, maar zonder veel resultaat.”

Uitzonderlijk talent

Maar er zijn uitzonderingen. Onder de weinig jonge leden zitten enkele hoogvliegers die de schietwereld onveilig maken. Zo is er Naomi Martens, een grote belofte uit het Limburgse Alken. Een kleine tien jaar geleden begon ze met boogschieten. Ondertussen is ze al meerdere keren Vlaams kampioene geweest, en werd ze op haar 16e Belgisch kampioene. In 2011 schoot ze zich een weg naar de derde plaats op het WK.

“Boogschieten is niet zoals voetbal of tennis. Dat is iets wat iedereen wel eens heeft gedaan in zijn leven. Het is een hobby die je echt wil proberen voordat je het ook echt wil gaan beoefenen. Je komt de schietsport ook niet zo vaak tegen in het dagelijkse leven. Het is mijn passie. Aan stoppen denk ik nog lang niet.”

© 2012 - Xioskrant - Tom Rouvrois


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 11/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 11/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 11/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Extrasport op 12/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 17/03/2012, p. 2