reacties (0)

Het na-Tour Dernycriterium in Antwerpen is al lange tijd een vaste afspraak voor de wielerfan. Dit jaar startte het criterium niet op de Suikerrui, maar aan het nieuwe symbool van Antwerpen: het MAS. Boonen haalde het van Sagan in een spannende spurt.

Na de Scheldeprijs in april en voor de komende World Ports Classic, een nieuwe tweedaagse wielerwedstrijd tussen Rotterdam en Antwerpen, startte de volgende grote Antwerpse wielerafspraak, het Dernycriterium, ook aan het Museum aan de Stroom of kortweg MAS. Drie reeksen rondjes rond het museum zouden uitmaken wie de opvolger zou worden van Andy Schleck, de winnaar van editie 2011.

De gebroeders Schleck waren dit jaar niet van de partij, maar toch wist de organisatie opnieuw een grote naam te strikken: Peter Sagan, de winnaar van de groene trui in de afgelopen Ronde van Frankrijk. Naast Sagan stonden ook Tom Boonen, Jürgen Roelandts en winnaar van Parijs-Roubaix 2011, Johan Vansummeren, aan de start van het criterium.

Minder toeschouwers?

Opvallend was wel dat er in vergelijking met voorgaande jaren veel minder toeschouwers te bespeuren waren bij de eerste twee manches. "De meeste mensen waren aan het werk", verklaart Roland Descheemaeker, voorzitter en organisator van het criterium. De organisator, die door infrastructuurwerken aan de Suikerrui noodgedwongen moest uitwijken naar het parcours aan het MAS, kon nog niet zeggen of er ook in 2013 een start zal komen op dezelfde plek. "Dat kan ik vandaag nog niet zeggen. We moeten dat met het bestuur bekijken" aldus Descheemaeker. Opvallend: de organisator durfde geen schatting van het aantal toeschouwers te maken. De vorige jaren deed Descheemaeker dat nochtans met genoegen.

Van Der Sande en Vansummeren zegevieren

Veel spektakel was er in de eerste twee manches niet te bespeuren. Tosh Van Der Sande, neoprof bij Lotto-Belisol, pakte de zege in de eerste manche. Hij liet in de spurt met vijf Kristof Goddaert en Iljo Keisse achter zich. Van Staeyen eiste de vierde plaats op en Graeme Brown finishte als vijfde. Het vijftal had zich vijf ronden voor het einde weten afscheuren van het omvangrijke peloton met 18 renners.

De zege in de tweede manche ging naar de boomlange Johan Vansummeren. Hij klopte Van Avermaet. Thuisrijder Boeckmans werd derde. Sagan eiste de vierde plaats op, net voor Tom Boonen.

Boonen versus Sagan

Voor spanning was het wachten tot in de laatste manche. Even zorgde een stroompanne nog voor een gevaarlijke situatie waarbij twee sponsorbogen als een pudding in elkaar zakten. De wedstrijd kon echter wel doorgaan.

Het leek wel dat de renners gewacht hadden tot de live-uitzending op de Antwerpse zender ATV, want dankzij Sagan en Boonen kregen de toeschouwers toch nog enig spektakel op de weg te zien. Op twee ronden van het einde versnelde Peter Sagan. De groene trui wist een kloofje te slaan. Lange tijd zag de situatie en de zege in het criterium er comfortabel uit voor Sagan, maar Tom Boonen zette de achtervolging toch nog in en wist uiteindelijk de kloof met de jonge Sagan te overbruggen.

Een spurt vlak naast de paviljoenen van het MAS zou beslissen wie de winnaar werd van de veertiende editie van het na-tourcriterium. Daarin haalde Boonen het nipt van de groene trui.

Zo verdelen Sagan en Boonen netjes de koek, want Sagan klopte Boonen eerder in het criterium van Lommel. Op de vraag of Boonen net iets te sterk was voor de groene trui, antwoordde Sagan bevestigend: "Ja, gewoon te sterk."

© 2012 - StampMedia - Niels Timmermans, foto: Sander Carollo


Reacties

Plaats een reactie