Bruis 2011 vierde het weekend van 3 en 4 september zijn vijfde verjaardag. In Maastricht kon je meevieren met toppers zoals De Staat, Crystal Fighters en Villagers. Maar ook talent van Belgische bodem zoals Balthazar en The Black Box Revelation staken de grens over naar dit gratis Nederlands festival.
Het festival werd dit jaar verplaatst van de Grote Markt naar het sportterrein nabij de Tapijtenkazerne, op 600 meter van het centrum. Voor velen was deze nieuwe locatie een grote verbetering. "Het is veel toffer nu het festival niet meer in de stad is. Er is meer een festivalgevoel", vertellen Sterre (18) en Céline (19) uit Amsterdam. Er hangt duidelijk een ontspannen sfeer. Het goede weer zal hier zeker een belangrijke rol in spelen maar hoe verklaren de festivalbezoekers zelf deze ongedwongen stemming? "Dat komt doordat je nu ook rustig in het gras kan zitten", zegt Julia (16). "Het is veel gezelliger."
Familiefestival
Tijdens deze editie waren opvallend veel jonge gezinnen aanwezig. Daarom werd speciaal voor de kinderen een speelhoek ingericht. Daar konden de jongste festivalgangers zich laten schminken, een houten boot beschilderen, worstelen in een sumoworstelpak en deelnemen aan verschillende workshops. Voor vele ouders was dit uiteraard een tof initiatief. "Ik kan mijn kind gerust achterlaten bij de begeleiding terwijl ik naar een optreden ga kijken", vertelt Mia (31). Naast de speelhoek bevond zich ook het Food Circus op het festivalterrein. Restaurant Villeneuve en Café Sjiek verzorgden het eten. Op het menu stonden onder andere currysoep met kip en koriander, 'saumon en papillot' en pittige lamsworstjes met couscous. Geen typisch festivaleten maar culinaire hoogstandjes!
Belgen op de affiche
Belgische groepen zoals Bearsuit, The Black Box Revelation en Daan kleurden de affiche. Ook Balthazar mocht spelen voor een goed gevulde weide. De Belgen vielen duidelijk in de smaak in Nederland. Toch klinken deze namen niet bij iedereen bekend in de oren. "Ik ken bijna geen bands uit België", zegt Joy (15). "Alleen de bekendste, zoals Hooverphonic en Deus, hoor je wel eens op de Nederlandse radio", vult Nina (17) aan. Vanwaar komt dan de grote waardering op Bruis? Volgens Stef (19) uit Hasselt komt dit omdat Maastricht aan de grens ligt met België. "Ik kom naar Bruis 2011 omdat het dicht bij huis ligt. Veel Belgische groepen die hier op de affiche staan, speelden deze zomer nergens in België. Als ik op de wei rondloop, heb ik het gevoel dat veel Belgen mij gevolgd zijn."
Gratis
Bruis 2011 is naar goede gewoonte nog steeds gratis. Dat, in combinatie met de strakke line-up, zijn de grootste troeven van dit festival. "De Staat komt en het is gratis", zegt Nina (17) enthousiast. "De line-up van Bruis is geweldig." Indien de organisatie beslist om volgend jaar toch toegang te vragen, zijn de meeste festivalbezoekers alsnog bereid om te komen. Al zijn daar wel enkele voorwaarden aan verbonden. "Het mag niet te duur worden", zegt Céline (16). "Als de prijs niet hoger wordt dan tien euro, kom ik volgend jaar zeker terug!"
© 2011 - StampMedia – Lena Huygen