Naar aanleiding van de Brusselse schrijfweek, die nog tot 17 april loopt, liggen er al voorstellen op tafel voor opvolgers van het project. De huidige schrijfweek is ontstaan na een tekort aan Nederlandstalige Wikipedia-artikelen over Brussel. "We hebben na vier dagen al meer dan zestig nieuwe en herschreven artikels."

Enkele dagen na het begin van de Brusselse schrijfweek blijkt dat het project voor herhaling vatbaar is. “Een opvolger komt er zeker. Er liggen al enkele voorstellen op tafel”, zegt IT’er en ervaren Wikipedia-vrijwilliger Sven De Kerpel. “Zo zien Brusselse musea en de Stedelijke Bibliotheek van Vlaams-Brabant dergelijke schrijfmomenten wel zitten.”

De Brusselse schrijfweek is een initiatief van Sven De Kerpel. Samen met de Brusselse bibliotheken, de studentenvereniging InfoGroep (VUB) en Wikimedia België moedigt hij vrijwilligers aan om het tekort aan artikels over onze hoofdstad aan te vullen op de Nederlandstalige Wikipedia.

Geïnteresseerden konden zich, en kunnen dat nog steeds, aanmelden bij tal van Brusselse bibliotheken om de handen uit de mouwen te steken en kennis te maken met de werking van de reusachtige internetencyclopedie.

Denemarken

Het idee kwam overgewaaid van Denemarken, toen De Kerpel er een schrijfweek bijwoonde en het succes ervan in eigen land wou toepassen. “Ik was zodanig onder de indruk dat het me een leuk idee leek om zelf te doen”, aldus De Kerpel.

“De Nederlandstalige artikelen op Wikipedia over Brussel zijn bedroevend gering, dus geen betere manier om mensen te overtuigen om mee te helpen.”

In januari liet De Kerpel in het VRT-radioprogramma Hautekiet weten dat hij een samenwerking met gemeenschapscentra en de VUB wel zag zitten. “En zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Bibliotheek en informatiecentrum Muntpunt voelde zich geroepen om aan het project deel te nemen. Op 9 april vindt het schrijfmoment in Muntpunt plaats. “Wij kunnen ons als informatiecentrum en promotor van de Brusselse hoofdstad geen beter initiatief voorstellen”, zegt woordvoerder Eva Drees. “We fungeren dan ook graag als ontmoetingsplek waar dergelijke tools worden aangeleerd.”

Opkomst

Toch blijft het aantal aanwezigen op de schrijfsessies in de Brusselse bibliotheken beperkt, al heeft dat te maken met verschillende factoren. “Het is een regionaal onderwerp, waarvoor mensen ook van thuis uit kunnen bijdragen”, verduidelijkt De Kerpel. “Al mogen de resultaten er zijn. We hebben momenteel meer dan zestig nieuwe en herschreven artikels.” Voort deelt De Kerpel met trots mee dat er zelfs een inzending is vanuit Indonesië over de Brusselse tweetaligheid.

Op het einde van de Brusselse schrijfweek wordt er een vrijwilliger aangeduid als vertegenwoordiger van de Nederlandstalige Wikipedia. Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel, Sven Gatz (Open VLD) zal die persoon dan persoonlijk bedanken met een oorkonde.

Mensen die willen deelnemen aan de schrijfweek kunnen voor meer informatie terecht op Wikipedia en de website van Muntpunt.

© 2016 – StampMedia – Jelle Geuns


Dit artikel werd eerst gepubliceerd door deredactie.be op 07/04/2016