Op 10 februari vieren de Chinezen nieuwjaar. Het uitgelezen moment om mekaar Kung Hai Fat Choi te wensen in de Antwerpse Van Wezenbekestraat. Maar ook in co Sint-Andries wordt er dit jaar opnieuw een groot Chinees nieuwjaarsfeest georganiseerd.
Het Chinees nieuwjaar lijkt inmiddels evengoed thuis te horen in 'de parochie van miserie' als de Sint-Andries MC’s. Organisator is Si Ging Cong. Hij is een Chinese meester in Tai Chi en geeft les in het Cultureel Ontmoetingscentrum. “De Chinese cultuur is een rijke cultuur”, zegt hij. “Je hebt de lekkere keuken, je hebt acupunctuur en de prachtige architectuur, om nog te zwijgen over het vuurwerk.”
Op het programma van het nieuwjaarsfeest staan onder andere een Kungfu demonstratie, een Tai Chi workshop maar ook een Chinese kortfilm over de kleine dorpen in de buurt van Shanghai. “Omdat een gedeelte van de dorpjes onder water staat noemen we dat deel soms ook Chinees Venetië. Er staan gebouwen van wel 3.000 jaar oud”, vertelt Si Ging Cong
Voor iedereen
Het Chinees nieuwjaar in Antwerpen is vooral bekend door de festiviteiten in de Chinese wijk aan het Astridplein. In de Van Wesenbekestraat kan je ook dit jaar gaan kijken naar de felkleurige stoet met dansende draken. Ging Cong wil het nieuwjaarsfeest van co Sint-Andries echter niet vergelijken met dat van 'Chinatown'. “Het programma van de Van Wesenbekestraat is gericht op Chinezen. Wij willen een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met de Chinese cultuur. Als ik dat kan doen voor zoveel mogelijk Antwerpenaren ben ik tevreden.”
Verbondenheid
Symbolisch voor de brede invulling van het feest is het optreden van het Japans Centrum. Zij brengen een Taku optreden. Maar wat hebben die Japanners te maken met Chinees nieuwjaar? “Wij nodigen ieder jaar een niet-Chinese vereniging uit om de verbondenheid met andere culturen te onderstrepen”, verklaart Ging Cong. "Vorig jaar hebben we een balletgroep uitgenodigd, het jaar daarvoor een gospelgroep." Toch vindt Ging Cong bij de Japanse trommelaars een Chinees kantje. “Taku is een trommel die vernoemd is naar de gelijknamige stad in Japan. Er is echter ook een gelijkaardig instrument in China met dezelfde naam. Zoveel verschilt het allemaal niet.” (lacht)
© 2013 – StampMedia – Luis Muñoz
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 10/02/2013