Het gewone publiek moet aan de finish van Ronde van Vlaanderen plaats ruimen voor VIP-tenten, merkt reporter Elias Rom (19). “Is de koers dan nog van ons, of voor de rijken die genoeg geld willen neertellen voor een luxediner?”
De aankomst van de Ronde van Vlaanderen: na kilometers rijden en uren wachten, komt Mathieu van der Poel als winnaar over de streep. Duizenden fans zwaaien met vlaggen langs de kant om de nieuwe kampioen te verwelkomen: je ziet het beeld waarschijnlijk al voor je.
Vervang nu één kant van de weg door een reusachtige VIP-tent met opgedirkte dronkenlappen en de andere door een perszone, gevuld met fotografen. Daar in de verte, voorbij een grens van drie Heras-hekken, daar zit het publiek in een hoekje gepropt. Wat ik nu beschrijf, is de plek waar ik na een zware dag vol verwachting aankwam: de finish van de Ronde van Vlaanderen.
Van sfeer naar frustratie
Vorig jaar ging ik naar de Ronde, ook wel ‘Vlaanderens Mooiste’ genoemd. Het was een prachtige dag. Na een zonnige start op de Grote Markt van Antwerpen reed ik met een vriend richting het parcours. Hoewel het daar al over de koppen lopen was, genoot ik van de sfeer langs de kant van de weg. Dat is hoe het hoort in de koers: fans met vlaggen, posters en trompetten die hun idolen van dichtbij voorbij zien komen. Dat maakt het wielrennen zo uniek. Helaas was dat geen voorbode van wat nog moest komen.
De aankomst in Oudenaarde is omgetoverd tot een heuse VIP-zone. Zonder pasje kom je nauwelijks in de buurt
Aan de finish voelde ik die sfeer niet meer. Die had plaatsgemaakt voor frustratie. De aankomst in Oudenaarde is omgetoverd tot een heuse VIP-zone. Zonder pasje kom je nauwelijks in de buurt. Daardoor sta je in de zones die wél toegankelijk zijn voor het publiek, opeengepakt als sardienen in een blik. Daar, voorbij die knalgele steward, zitten de rijken, de genodigden. Zij die het blijkbaar wél verdienen om de finish van dichtbij mee te maken. Simpelweg omdat zij óf veel geld hebben neergeteld, óf voor iemand werken die veel geld heeft neergeteld.
En aan de kant van het gewone volk staan de feesttenten, een vreselijke uitvinding. Precies om het publiek wat brood bij hun spelen te geven. Het is er veel te druk, het eten is er veel te duur en op de vloer is er een plas van alcohol en urine. Er wordt niet meer gevraagd wie de favoriet is om te winnen, maar: “WELLEK BIER VERKOPEN ZE IER??” Dat kan mij eerlijk gezegd geen snars schelen, wel wie er op kop rijdt, bijvoorbeeld. Het lijkt de wielerliefhebbers te ontgaan dat ze simpelweg aan de kant worden geschoven en dat de VIP’s het hebben overgenomen.
Voor wie is deze Ronde eigenlijk nog bedoeld? Ik die als wielerliefhebber uren in de kou sta en net als de andere fans vaak lang hebben moeten reizen, krijg slechts een glimp van de renners te zien. Ondertussen genieten de genodigden van kaas en champagne, vaak zonder passie voor de sport, in hun met afdak bedekte loges.
De echte ziel van de Ronde van Vlaanderen, die er al sinds de beginjaren heerst, lijkt verloren gegaan in de jacht op winst
De kloof tussen Jan met de pet en de elite is pijnlijk zichtbaar. Volkomen misplaatst op een volksfeest als je het mij vraagt. De echte ziel van de Ronde van Vlaanderen, die er al sinds de beginjaren heerst, lijkt verloren gegaan in de jacht op winst. Niet op de dagzege, zoals die in de geschiedenis al vaak op mooie wijze is beklonken tussen een zee aan mensen, maar de winst op financieel vlak. De authentieke sfeer en samenhorigheid die je voelt langs het parcours, is niet te vinden aan de finish.
Het is tijd dat er aan de supporters gedacht wordt, die na een jaar vol ongeduld wachten hun zondag opofferen om aan een steenweg in Oudenaarde naar de koers te komen kijken. Het is tijd voor een heroverweging. De Ronde van Vlaanderen moet terugkeren naar zijn roots, naar de mensen die de koers groot hebben gemaakt.
Laat alstublieft de VIP-zones wijken voor open ruimtes waar iedereen welkom is, zoals we dat op de Piazza del Campo in Siena nog hebben, daar waar beide kanten gevuld zijn met vlaggen en toeters. Geef de koers terug aan het volk, zodat de Ronde weer een feest wordt voor iedereen, ongeacht status of inkomen. Geef de koers terug aan ons.